Hírek

2014.10.02. 17:00

Ki lesz az idei év Prima-díjasa? - A kultúra kategória jelöltjei

Ma a 2014. évi megyei Prima-díj kultúra kategóriájának jelöltjeivel ismerkedhetnek meg olvasóink.

Némethy Mária

 

Ölbei Lívia első számú munkaterülete a kultúra

ÖLBEI LÍVIA újságíró Celldömölkön született, 1989. február elseje óta dolgozik a Vas Népénél.

1988-ban magyar-orosz szakos tanárként diplomázott a Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskolán, a Bálint György Újságíró Iskolát 1990-ben végezte el, 2011-ben szerzett szlavisztika szakos bölcsészdiplomát a Nyugat-magyarországi Egyetemen. Jelenleg az ELTE Irodalomtudományi Doktori Iskolájának (Orosz Irodalomkutatási Program) hallgatója.

A Színházi Kritikusok Céhének tagja.

Újságírói munkájában elkötelezetten a Vas megyei kultúra értékei elismeréséért, népszerűsítéséért dolgozik. Érdeklődési köre, első számú munkaterülete : minden, ami kultúra, de mindenekelőtt a színház. Különös tekintettel személyesen és szakmailag is , a megye színházi életére: Kőszegi Várszínház, Soltis Színház, Mesebolt Bábszínház, Weöres Sándor Színház. Ez utóbbi indulásának, működésének segítése elismerésre méltó. Írásai jelentek, jelennek meg az Életünk, az ArtLimes folyóiratban, az Ellenfény című tánc- és színházművészeti folyóiratban.

Celldömölk városa 2014-ben Kresznerics-díjjal ismerte el kulturális tevékenységét. Háromszor kapta meg a Vas Népe sajtónapi nívódíját.

Theisz Károly közreműködött szakkönyv elkészítésében

THEISZ KÁROLY dísznövénykertész Budapesten született 1949 -ben. 1973-ban kertészmérnöki diplomát szerzett Budapesten, majd 1986-ban felsőfokú külkereskedelmi szakvizsgát tett áruforgalmi szakon.

1973-ban gyakornokként kezdett a Szombathelyi Kertész Szövetkezetben, majd egy év hollandiai tanulmányút következett. Visszaérkezése után termelésirányítója, majd közel 30 éven keresztül kereskedelmi vezetője az egykor külföldön is nagyhírű cégnek. A szövetkezet megszűnése után nyugdíjazásáig a Florent és Kiskertész Kft. kereskedelmi vezetője.

Számos szakmai cikke jelent meg szakfolyóiratokban, továbbá szakmai konferenciák előadójaként szerzett hírnevet. A Magyar Tudományos Akadémia felkérésére tanulmányokat írt a virág- és dísznövény kereskedelemről. Több felsőoktatási intézmény felkérésére konzulensként segédkezett hallgatók szakdolgozatainak elkészítésében.

Közreműködött a Dísznövénytermesztés című könyv elkészítésében.

Óraadó tanárként kereskedelmi, vállalkozói, gazdálkodási és áruforgalmi ismereteket oktatott a Herman Ottó Szakképző Iskolában, oktatott TIT tanfolyamokon is. Több mint 35 éve aktív, vezetőségi tagja a Szombathelyi Szépítő Egyesületnek. Szakmai, társadalmi munkájáért több kitüntetésben részesült.

Theisz Károly nős, három gyermek édesapja.

Vincze Csaba célja kiváló versenytáncosok nevelése

VINCZE CSABA, a Westside TSE elnöke, 1972-ben született Szombathelyen. Táncos pályafutását szülővárosában kezdte 1979-ben. 12 év után váltott a jazz és a hip-hop irányába.

1995-ben sikeresen felvételizett a müncheni Iwanson Dance Company-hoz. Később koreográfusa lett a soproni Jazz Dance Academy Tánc Egyesületnek, sok hazai és külföldi sikert értek el. 1998-2004-ig tagja volt a Zoltán Erika Tánciskola országos hálózatának, számos koncerten, videó klipben is fellépett. 1997-ben alapította meg saját tánccsoportját, a Westside Tánccsoportot. Ma már Vas megye három helyszínén mintegy 200 gyerek és felnőtt ismerkedik a mai modern táncstílusokkal.

2003 óta versenyezteti tanítványait, akik számos magyar bajnoki, Európa bajnoki és világbajnoki helyezést értek el. 2004-2007 között zsinórban négyszer nyerték meg a felnőtt hip-hop világbajnokságot formációs kategóriában. Célom, hogy minden tehetséges gyerek számára elérhetővé váljon a versenyzés, a táncosok minél több belföldi és külföldi versenyre eljuthassanak, és minden gyerek életre szóló élményekkel gazdagodjon vallja Vincze Csaba.

Az idén október 16-án 16 órakor kezdődik a Prima-díj Vas megyei díjátadó gálája a Weöres Sándor Színházban. Ezen ünnepélyes körülmények között adják majd át a kategóriák győzteseinek az egymillió forintot, a jelölteknek pedig a 100-100 ezer forintot.

Az idén is lehetősége lesz a Vas Népe olvasóinak közönségszavazatok leadására. Október 6-án indul majd a szavazás lapunk online portálján, a vaol.hu-n, ez lezárul október 15-én. Itt a közönségdíjasra lehet majd szavazni. Nevét az október 16-ai ünnepélyes díjátadáson hozzuk nyilvánosságra. A díjat a nyertesnek Szombathely polgármestere adja majd át.

 

Kapcsolódó cikkek:

Tizedszer lesz Prima-díj

Ki lesz az idei év Prima-díjasa? - A sport kategória jelöltjei

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!