Hírek

2015.01.22. 08:48

Hivatalos: Nem lesz fizetős az M86-os, Hende Csaba azt mondta, mindenki visszakapja a pénzét

Élőben követte a Vas Népe a kormányszóvivői sajtótájékoztatót, ahol Fónagy János bejelentette, felülvizsgálták a megyei útdíjrendszert. Az M86-os út kikerül a fizetős utak közül, azok, akik megvásárolták a matricát, visszaválthatják.

MTI

Nem kell fizetni az M86-os úton

Élőben követtük csütörtökön délelőtt a kormányszóvivői sajtótájékoztatót, ahol Fónagy János bejelentette, felülvizsgálták a megyei útdíjrendszert. Az M86-os út kikerül a fizetős utak közül, azok, akik megvásárolták a matricát, visszaválthatják.

A Vas Népe online oldala már szerdán értesült arról, hogy a kormány elfogadta Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselőjének, a honvédelmi tárca vezetőjének kezdeményezését, hogy ne kelljen útdíjat fizetni az M86-os Szombathely és Szeleste közötti szakaszán. A kormány úgy támogatta a kezdeményezést, hogy addig legyen ingyenes a szakasz használata, amíg el nem éri az autópályát.

Csütörtökön délelőtt aztán hivatalossá is vált a Vas Népe információja. Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára kormányszóvivői sajtótájékoztatón részletezte a tudnivalókat. Bevezetőjében elmondta: az egyhónapos próbaüzemet követően február elsejétől változik az útdíjrendszer, a döntés értelmében több szakasz ingyenes lesz. 40 különböző szervezetet hallgattak meg az útdíjjal kapcsolatban. Az államtitkár arról is beszélt, hogy abban viszont mindenki egyetértett, hogy a megyei matricák bevezetése alapvetően jó.

– Az M86-os úton, a Szombathely-Szeleste közötti szakaszán, a csatlakozó gyorsforgalmi út befejezéséig felfüggesztjük a díjszedést. Nem szűnik meg a jövőben a díjszedés lehetősége, de amíg nem készül el az út, addig ingyenesen lehet használni – emelte ki az államtitkár, aki további technikai részleteket is megosztott:

– Azoknak, akik matrica nélkül hajtottak rá az útra, sem bírságot, sem szolgáltatási díjat nem számítanak fel. Megnyugodott-e Hende Csaba? – ezt kérdezte az egyik újságíró Fónagy Jánostól.

– Hende Csaba lelki állapotát tőle tessék megkérdezni, de úgy gondolom, hogy ez a döntés őt is megnyugtatja. A döntés egyébként nemcsak az ő körzetére vonatkozik, hanem minden olyan útra, ahol folyik az építkezés – érkezett a válasz az államtitkártól.

A Vas Népe megkereste Hende Csabát is, aki azt nyilatkozta, hogy mindenki visszakapja a pénzét, aki már megvásárolta a matricát.  Részleteket itt olvashat.

 

Volt demonstráció is az M86-oson

A megyematricákat január 1-jén vezették be, a vélemények pedig megoszlottak, hiszen volt, akinek jelentős anyagi könnyebbséget jelentett, ugyanakkor új útszakaszokat is bevontak a fizetős övezetbe. Ilyen volt az M86-os út Szombathely-Szeleste közötti szakasza. Az elmúlt egy hónapban civil kezdeményezésre tüntetéseket is szerveztek az M86-os útdíja ellen. Volt rá példa, hogy a nemesbődi-vépi leágazónál félpályás útlezárás volt, mintegy 60 gépjármű és 100 demonstráló lassította a forgalmat. Dr. Hende Csaba, többször hangsúlyozta, minden követ megmozgat, hogy az útszakasz kikerüljön a fizetős listából.

 

Más útszakaszok is mentesülnek

Mégis ingyen utazhatunk ezentúl a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérig

Egyéb változásokat is bejelentettek a csütörtöki kormányszóvivői sajtótájékoztatón.

Az M1-es Fejér megyei és az M7-es Veszprém megyei szakaszai a szomszédos megyékre érvényes matricákkal használhatóak, a Budapest és Győr vagy Siófok között rendszeresen közlekedőknek így 4 helyett elég 3 megyei matricát váltaniuk. Ingyenes lesz a 4-es főút Budapest felől a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérig tartó szakaszának használata, a 61-es főút kaposvári szakaszai, és a dunaújvárosi, valamint a szekszárdi autópálya-hidak használata. Jó hír: akiknek négy vagy több gyerekük van, vagy mozgássérült kompenzáció jár, áprilisi 9-ig megteremti a kormány a feltételeket, hogy visszakapják a különbözetet.

A Liszt Ferenc repülőtér felé vezető útra sem kell már matricát vásárolni. Az országos térképen azok az útszakaszok láthatóak, amelyek a mai bejelentés szerint ismét ingyenesek lettekFotó: kormany.hu

 

Reagáltak a pártok is

Megyei körkép – Az MSZP Szombathelyi Szervezete szerint a tiltakozásoknak végre kézzelfogható eredménye van és ingyenes lesz az M86-os. A Jobbik Vas megyei elnöke pedig elfogadhatatlannak tartja, hogy bár Vas megyében egyetlen kilométer autópálya sincs, a kormány mégis sarcolni akarta a Vas megyeieket.

Fotók: Szendi Péter

Az MSZP Szombathelyi Szervezete örömét fejezte ki, hogy a szombathelyi, Vas megyei tiltakozásoknak végre kézzelfogható eredménye van és ingyenes lesz az M86-os. Mint azt írták: „Hende Csabának semmi okunk gratulálni, ugyanis ha érdemben tenni akart volna a szombathelyiekért, Vas megyeiekért, akkor már decemberben intézkedett volna, hogy ingyenes maradjon az M86-os, miután többször is felhívtuk erre figyelmét.” Az MSZP Szombathelyi Szervezete felszólította Hende Csabát, hogy ne végezzen félmunkát: mindenkit, aki megvette a Vas megyei e-matricát, kártalanítsanak, azaz mindenkinek adják vissza haladéktalanul az e-matricára kifizetett pénzt – amit egyébként a miniszter maga is megígért.

Bana Tibor, országgyűlési képviselő, a Jobbik Vas megyei elnöke is közleményben reagált az M86-os út díjának eltörlésére.

Mint írta: Üdvözöljük, hogy az M86-os út Szombathely és Szeleste közötti szakasza végül mégsem lesz fizetős, de jelzi a kabinetben és a kormánypártok soraiban uralkodó káoszt és fejetlenséget. Kiemelte azt is: a kormány sürgősen kártalanítson mindenkit. Az útfejlesztéssekkel kapcsolatban hangsúlyozta: a miniszterelnök tavaly nyáron Körmenden ígéretet tett az M8-as út Vas megyei szakaszának négysávosítására, ám a tervek másról szólnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!