Hírek

2009.04.15. 02:27

Körmend: gurul a Várkert-labda

Körmend - Sajtótájékoztatón jelentették be, hogy az Oktatási és Kulturális Minisztérium is hozzájárult a Várkert kezelői jogának átadásához.

Kozma Gábor

A képviselő-testület több ízben foglalkozott a Várkert állapotával, és elkötelezte magát kezelői jogának megszerzése mellett - melyhez a szakmai szervezetek (szakminisztérium, Nemzeti Park Igazgatóság) támogatását követően már csak a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. jóváhagyása szükséges. A jó hírt, miszerint a szaktárca is hozzájárult a kezelői jog át-adásához, s ezzel nagymértékben közel került a város az egyik fő célja, a birtokon belül kerülésre, az elmúlt pénteken sajtótájékoztatón jelentették be a körmendi város- házán.

A tájékoztatón, amelyet Bebes István polgármester vezetett, szó volt a növényparkban elvégzendő feladatokról is. A legfontosabb a vízutánpótlás megoldása. A Rába melletti védőgát megépítése megszüntette a holtág rendszeres természetes vízutánpótlását, így a kertben jelentős mértékben csökkent a talajvíz szintje. Ennek következményeként a fák egy részénél jelentkezett a csúcsszáradás. Közismert, hogy a park gondozását felvállaló civil szervezet sokat dolgozott, de ennek ellenére még rengeteg a teendő.

A projektben Muraszombat és Gornja Radgona településekkel összefogva kívánja a város a feladatok jelentős részét megoldani , mondta el Bebes István polgármester. Az együttműködés vezető partnere Muraszombat önkormányzata, ők koordinálják a tervet és a technikai hátteret. A projekt az Ébreszd fel a természetet a városodban címet viseli. Az általános határon átnyúló célkitűzések között megjelenik a parkok építészeti-kulturális-történelmi-szakrális értékéhez méltó hely biztosítása a város, a megye és a határtérség életében. Ezen túlmenően a határon átnyúló együttműködési hálózat kialakítása is. Így válik láthatóvá és látogathatóvá a Várkert is a hazai és külföldi turisták számára, mely a magyarországi ba- rokk kastélyépítészet egyik gyöngyszeme.

A pályázatban többrétű tervezési feladatok jelennek meg. Ezek egyike a vízrendszer rehabilitációja-revitalizációja, a vízutánpótlás biztosítása. A park helyreállítási tervein is dolgoznak, és munkát ad a beteg fák gyógyítása, a park energetikai rendszerére káros hatások feloldása. Több mint félmillióba kerül az ökológiai egység kialakítása, az erdészeti és botanikai terv készítése. Ennek keretében alakítanák ki a Clusius tanösvényt.

A nagyobb tételek közé tartozik a vízutánpótlást szolgáló műszaki létesítmények kivitelezése a parkon kívül, valamint a vízutánpótláshoz kötődő vízrendezés. Ez utóbbi tartalmazza a kert kialakítását, egy vízátemelő kerék megépítését és a tó, a régi holtág helyreállítását. Csak ez utóbbiak több mint százmillióba kerülnek. Szó van a park energetikai rendszerének helyreállításáról, értve alatta az úgynevezett akupunktúrás kövek állítását, kozmogramok elhelyezését. A beteg fák gyógyítása (gallyazás, seb- kezelés, gyógytápanyagozás) hatmilliót emésztenek majd fel, míg az említett tanösvény 3,6 milliót. Összességében a tervezési feladatok 18,2 milliót, a kivitelezés pedig 146,1 millió forintot igényelnek. A testületnek, önrész címén, 10,4 milliót kell adnia a projektre. A költségvetést euróban számolják, 250 forintos árfolyamon kalkulálva. Készültek arra is, hogy nem jön össze a szükséges pénz. Ebben az esetben a műszaki tartalom csökkenthető .

Sem a regionális, sem pedig az ágazati programok között nem volt olyan pályázati kiírás, amin jó eséllyel támogatást lehetett volna nyerni a Várkertben elvégzendő feladatokra , hallottuk. Muraszombattal korábban már együttműködtek, sikertelenül. Most viszont erős szakmai alapokon áll a projekt, így jogos a bizakodás: meglesznek a szükséges anyagi források. Ugyanakkor továbbra is szükség lesz a civilek erejére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!