Hírek

2015.09.25. 17:58

Korszerűsítették az onkológiai centrumot

Szombathely – Több mint 1,3 milliárd forintból korszerűsítették a Markusovszky kórház regionális onkológiai centrumát, ahol immáron a nemzetközi elvárásoknak megfelelő eszközök segítik a szakmai munkát.

Cseszkó Tamás

A beruházás utolsó ütemeként megérkezett a helyszínre az a világszínvonalú sugárterápiás eszköz is, amely a daganatos betegek kezelésére szolgál. A daganatos betegek sugárkezelésére szolgáló berendezés nem csak országos szinten, de világviszonylatban is a legfejlettebb besugárzási technikát valósítja meg, ezzel az elérhető leghatékonyabb sugárkezelések bevezetését teszi lehetővé. Az új készülék a korábbiaknál majdnem tízszer nagyobb besugárzási teljesítménnyel rendelkezik. A több mint 10 tonnás készülék 0,5 milliméter alatti pontossággal képes a daganatos céltérfogatok besugarazására. Prof. dr. Nagy Lajos, a kórház főigazgatója elmondta: a mostani fejlesztésnek köszönhetően még hatékonyabb módon tudják majd kezelni a daganatos betegeket.

Dr. Csejtei András főorvos mutatta be a megújult onkológiai centrumot. Mellette prof. dr. Nagy Lajos, dr. Puskás Tivadar, dr. Hende Csaba, Popovicsné dr. Tisza Edit, Ágh Ernő, dr. Kecskés László. Fotó: Médiaközpont

Az átadáson elhangzott: a fejlesztés eredményeként jelentősen növekszik majd a kórház onkológiai ellátási kapacitása, ezzel csökkenhetnek a többhetes várólisták, de talán ennél is fontosabb, hogy a kezelések pontossága és hatékonysága az elérhető legkorszerűbb szintre emelkedik, ezzel a betegek gyógyulási esélyei jelentősen javulnak. Az átadáson részt vett dr. Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselője is, aki kiemelte: 14 milliárd forintot fordítottak az elmúlt négy évben az egészségügy fejlesztésére. – A kórház támogatásán túl nagy hangsúlyt fektetünk az egészségmegőrzésre is, ezért is tartjuk fontosnak a sport- és rekreációs szolgáltatások bővítését – emelte ki a képviselő, aki konkrétumként említette a Csónakázótó és környékének fejlesztését, a Haladás sportkomplexum építését, valamint a városi fedett uszoda korszerűsítését is.

Dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere köszönetet mondott a kórház dolgozóinak, amiért áldozatos munkájukkal hozzájárulnak ahhoz, hogy akár a legsúlyosabb betegek is kapjanak esélyt a gyógyulásra. A polgármester hangsúlyozta, hogy a cél a betegségek megelőzése, majd felhívta a figyelmet az egészséges életmód fontosságára. Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke szerint igencsak fontos szerepe van az onkológiai osztálynak, hiszen az elmúlt öt évben 15 százalékkal nőtt a térségben a daganatos megbetegedések száma. Az átépítési munkálatok a betegek ellátásában nem okoztak fennakadást, a kezelések az elmúlt egy évben is zajlottak. Az új berendezéseket várhatóan októberben már a gyógyítás szolgálatába állítják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!