Hírek

2006.05.12. 15:36

Madárinfluenza-vírust mutattak ki elpusztult kárókatonáknál Ukrajnában

Odessza (MTI/ITAR-TASZSZ) - Madárinfluenza-vírust mutattak ki több mint félszáz Dél-Ukrajnában elpusztult kárókatona tetemében.

Mórocz Zsolt

A madárinfluenza-vírus H5-ös törzsét az ukrán fõvárosban, Kijevben mutatták ki olyan madarak tetemében, amelyek a Herszon megyei Szivas-tó környékérõl származnak - számolt be pénteken Odesszában Szerhij Kolomijec, a megyei állategészségügyi hatóság vezetõje. Mint a szakember elmondta, még nem zárultak le a vizsgálatok azzal kapcsolatban, hogy a vírus milyen mértékben veszélyes a többi madárra és az emberre.
Az elhullott madártetemekre a Szivas-tó egy szigetén április 20-án bukkantak, amikor állategészségügyi vizsgálatot végeztek a kárókatonák fészkelõhelyén.

A szigeten jelenleg 1500-2000 egyedbõl álló madárpopuláció él 500 fészekkel és a tojásokból elõbújó fiókákkal. Ukrajnában a madárinfluenza H5N1 altípusát elõször 2005 októberében fedezték fel vadon élõ madaraknál a Romániával határos Odessza megyében. Ugyanazon év decemberében csaknem 170 ezer házi szárnyas pusztult el a fertõzés nyomán a Krímben, idén februárban már az odesszai állatkertben is megjelent a vírus. Madárinfluenza-vírussal fertõzött embert mindeddig nem regisztráltak Ukrajnában, járványügyi szakemberek szerint azonban nem lehet kizárni, hogy ilyen eset már elõfordult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!