Hírek

2017.07.09. 11:55

Majdnem negyven kézműves kínálta portékáit Magyarszombatfán a 16. Fazekas Napokon

MAGYARSZOMBATFA - A különleges japán eredetű kerámiadíszítési technika csak az egyik érdekessége volt a 16. Fazekas Napoknak, ahol a tikkasztó hőség ellenére rengetegen voltak.

Bakos Ágnes

A bemutatott technikával nemzetközi lett a 16. Fazekas Napok, ahol a hőség ellenére majdnem negyven vásározó vállalta a kipakolást.Sokan kipróbálták a korongozást, laikusok is megtehették szakmai irányítás mellett. Láthattak csodákat a Fazekas Napok látogatói.

Például a raku technikát, amely Japánból származik, de angol-amerikai változatát mutatta be Csuti Tibor. Az a lényege, hogy szarus anyagot, lószőrt vagy madártollat tesznek a még forró, simára csiszolt kerámiafelületre. A vásárfiák között volt matt, pasztellszínű edény, fekete, nádudvari kerámia és persze őrségi fazekasmunkák. Zene és gyerekprogramok, meg persze finom ételek is színesítették a háromnapos eseményt.

- A raku technika alapvetően Japánból származik, amit itt most bemutattam egy amerikai és angol keramikusok által kitalált változata - mutatta Csuti Tibor a madártollak és érdekes vonalak mintázta edényt. Kiderült: a vonalak lószőrlenyomatok.

Albert Attila főszervező, Magyarszombatfa polgármestere, fazekas a saját kerámiái között a 16. Fazekas Napokon
Fotó: Szendi Péter

- Amikor kiveszik a kemencéből izzó állapotban, olyan kilencszáz fok körüli hőmérsékleten, akkor nem fojtják vissza, hanem az izzó felületre lószőrt vagy raknak. Ahogy az elég, a szénszemcsék beleégnek az agyag szerkezetébe - magyarázta a raku technikát. Az edény felülete sík, lapos: kaviccsal tették simává, hogy szépen illeszkedjen rá a szőr és a toll. Az egész folyamatnak szemtanúi lehettek a 16. Fazekas Napok látogató, hiszen a fazekasháznál bemutatták ezt a díszítést.

Csuti Tibor mutatta a raku technika eredményét
Fotó: Szendi Péter

Pasztellszínű és matt kerámiaékszerek, fekete korsók, fehér csuprok - mindenféle kerámiát kínáltak a fazekasok. A vásározók idén is meghívásra érkeztek, még Nádudvarról is - mondta büszkén Albert Attila fazekas, Magyarszombatfa polgármestere. Abból nem engednek, hogy minőségi munkákat kínáljanak a rendezvényen, ezért idén is meghívásra jöttek a kézművesek.

Ahogy a főszervező fogalmazott, ez "nem olyan rohanós kirakodás". Itt meg kell állni, megnézni a munkákat, portékákat - a területet is ehhez rendezték be, mondta Albert Attila. A fazekasház mellett pakoltak ki az első árusok, aztán az ideiglenes utca egy színpadba torkollt: már a kialakítás miatt sem lehetett rohanva végigjárni. A fazekasok azt mondták, a többi vásárhoz képest mindig jobb a forgalmuk Magyarszombatfán.

A hőségben is sokan kedvet kaptak korongozni
Fotó: Szendi Péter

Kiegészítő programokról is gondoskodtak a szervezők: például amatőrök is korongozhattak, de volt főzőverseny, sok zenei program és foglalkoztató meg hinta a gyerekeknek. Ez utóbbit szeretné még bővíteni a polgármester - tekintett előre már a 17. Fazekas Napokra. Visszatekintve pedig emlékeztetett, hogy az idei program is szakmai nappal kezdődött:

Domonkos László tartott előadást Az én kerámiám, az én világom címmel. - Az érdekes alkotók el tudják mesélni, honnan indultak, mit és miért csinálnak, ez a legfontosabb a kerámiában - fogalmazta meg Albert Attila az előadásról. Szerinte azok a fazekasok, akik "feszegetik a határaikat", azok alkotnak, amíg komfortzónában maradnak, addig csak dolgoznak - összegezte a mai fazekasmesterséget.

A háromnapos magyarszombatfai programba fért még biciklitúra is: a forróság ellenére voltak bátor sportolók, akik útra keltek az Őrség-Muravidék Kerékpártúrára. A szombat délutáni forgatagban a fazekasháznál egy fáradt biciklis felvetette, hogy a megsérült kerekét igazán megjavíthatnák a fazekasok - de a kerámiás biciklijavítás egyelőre kimaradt a kínálatból (talán nem is baj).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!