Hírek

2012.06.21. 11:22

''Majom vagy!'' - Összeültek a képviselők Szombathelyen

Szombathely - A nyári szünet előtt utoljára ült össze a képviselő-testület, hogy megvitassanak jó pár fontos kérdést. A hangsúly délelőtt a vitán volt.

Bajdó Bettina

Az ülést dr. Puskás Tivadar polgármester nyitotta meg. Mindjárt az elején több napirendi pontot is levételre javasoltak, elsőként a Fő tér 10. szám alatti üzlethelyiség, az Art Café bérleti szerződésének ügyét, a térfigyelő kamerarendszer fejlesztéséről szóló előterjesztést, s a szociális szolgáltatásszervezésről szóló előterjesztést. Az első kettőt nem tárgyalták csütörtökön, az utóbbi maradt a napirendi pontok között. Dr. Czeglédy Csaba (MSZP_SZTKE) a város közép- és hosszú távú finanszírozását szerette volna tárgyalni, erre reagálva Molnár Miklós alpolgármester azt mondta, szeptemberre készítenek elő erről egy anyagot. Már az elején vita bontakozott ki: Balassa Péter (Jobbik) azt javasolta, hogy avassák díszpolgárrá még augusztusban Szarka Zoltán olimpiai bajnokot. Szakály Gábor (Fidesz) szerint azonban a jobbikos képviselő csak politikai hasznot akart ebből húzni, a díszpolgárrá avatásnak megvan a maga menete, Szent Márton napi ünnepségen osztják ki a címeket. Erről is szeptemberben tárgyalnak majd.

Tíz óra előtt pár perccel már szünetet kellett elrendelni, mivel vásári hangulat alakult ki a teremben. Czeglédy Csaba azt állította, hogy a polgármester nem végezte el a munkáját, mivel a költségvetés módosítását nem tárgyalták, s csak kezdés előtt osztották ki a teremben. Ahogy az MSZP-s képviselő fogalmazott, a polgármester lustaságát és nemtörődömségét jelezte ez a lépés. A két politikai párt egymásnak feszült, s mivel nem csillapodtak a kedélyek (elhangzott a „Majom vagy!” hozzászólás is), a város első embere inkább szünetet rendelt el. A kis szusszanás után visszafogottabb hangerővel folytatódott a vita, az ellenzék azt javasolta, hogy egy hét múlva újra üljenek össze, s akkor tárgyalják a költségvetés módosítását. Szavaztak, s a költségvetés módosítását napirendre tűzték.

A város közbiztonságával kezdték a napirendi pontokat, Hollósi Gábor rendőr alezredes, a Városi Rendőrkapitányság vezetője ismertette a statisztikákat. Hangsúlyozta, továbbra is megnyugtató a közbiztonsági helyzet Szombathelyen. Duplájára emelkedett a közokirat hamisítások száma, sok a kéregető, és a köztéri randalírozás. Kiderült, hogy a kapitányság létszáma hosszú évek óta most először teljes, 18 próbaidős rendőr érkezett a városba. Szót kapott dr. Tiborcz János dandártábornok, megyei főkapitány is, aki a megye helyzetét taglalja. Kiemelte, egy megye közbiztonságát jelentősen meghatározza a lakosság hozzáállása. Szerinte a sajtónak inkább a pozitív híreket kellene kommunikálnia, mert ez jelentősen befolyásolja az emberek biztonságérzetét. Elmondta, hogy az ittas vezetők száma még mindig magas, ezért továbbra is fokozottan ellenőriznek. Hozzáfűzte még, szívesen visszahozná a sorkatonai szolgálatot. Ezzel a képviselők közül többen is egyetértettek.

Az előző közgyűlés óta eltelt időszak eseményeiről is élesen vitáztak, mert újra terítékre került a Szova Zrt. körüli peres eljárás. Most sem jutottak dűlőre ez ügyben.

A testület délután újrakezdte a munkát

Rögtön a "tiltott, és kirívóan közösségellenes magatartások" megállapításáról szóló önkormányzati rendelet megalkotásáról. Kisebb vita után el is fogadták a javaslatot.

Több időt szántak az önkormányzati cégek veszteségpótlására. Az ellenzék nem támogatta a felvetést, Balassa Péter (Jobbik) szerint elkeserítő a helyzet, dr. Horváth Attila (MSZP-SZTKE) felszólalásában pedig kifejtette, hogy a parkfenntartás ebben a felállásban évente 80 millióval kerül többe, mint korábban. Szerinte a város most sokkal szemetesebb és gazosabb. Erre Szakály Gábor (Fidesz) reagált, elmondta, hogy a Szombathelyi Parkfenntartási és Temetkezési Kft. Egyik célja az volt, hogy 800 közmunkásoknak munkát adhassanak. Szerinte nem nagy tétel az, amellyel a veszteséget pótolni kellene, s ennél olcsóbban nem lehet eleget tenni ennek a közfeladatnak. A különböző álláspontok ellenére elfogadták a javaslatot.

Molnár Miklós alpolgármester örömteli hírt közölt a város bankszámlavezetésével kapcsolatos közbeszerzési eljárásról. Sikerült megegyezni az eddigi számlavezető bankkal, s december 31-ig meghosszabbították a szerződést. Az alpolgármester szerint bebizonyították, hogy szakmai alapon finanszírozható a város. Ezzel az ellenzék is egyetértett, Németh Kálmán (MSZP-SZTKE) szerint nem igaz, hogy csődben van a város, mert ha így lenne, akkor a bank nem hosszabbította volna meg a szerződést.

A költségvetést módosító javaslat alapján több tízmillió forintot csoportosítottak át. Az ellenzék egyetértett, de hiányolták az előkészítést. Dr. Czeglédy Csaba (MSZP-SZTKE) ezzel kapcsolatban hozzátette, olyanok, mint a Titanic legénysége: a zenekar még játszik, ők táncolnak, közben meg elsüllyed a hajó. Feltette a kérdést, hogy mi lesz január 1-től, mi lesz, ha nem növekszik az iparűzési adó, s még az SZJA-ból származó bevételt is elveszi a kormány az önkormányzattól. A képviselő úgy vélte, hogy el kell dönteni, a nem kötelező önkormányzati feladatok finanszírozását január 1-től vállalja-e a város. Ha nem, akkor finanszírozható a város. Módosították a Szervezeti és Működési Szabályzatról szóló rendeletet, s megtárgyalták az alapítványok éves beszámolóját is. Ezzel kapcsolatban Németh Kálmán felhívta a figyelmet arra, hogy a karneváli alapítvány beszámolójában hibák vannak. Ezekre Mérei Tamás, az alapítvány kuratóriumának elnöke reagált. Idén 35 milliót kapnak a karneválra a várostól, s pályázaton nyertek hozzá még 22 millió forintot. Az elnök azt ígérte, hogy még színvonalasabb lesz a karnevál, mint az elmúlt évben.

Késő délután tárgyalta a város szociális szolgáltatástervezési koncepciójáról is, s egyetértettek abban, hogy szeptemberben visszatérnek a témára, Meghatározták a nevelési és oktatási intézményekben a feladatellátáshoz igazított létszámigényeket, s jóváhagyták a Vadvirág óvoda nevelési programját is. Ismét szóba került az Unihall kft. ügye, többen is úgy vélték, hogy a mostani tájékoztató nem ad választ a bérleti szerződéssel kapcsolatos kérdésekre. Ismét elszabadultak az indulatok, s miután Czeglédy Csaba "lebohócozta" Lazáry Viktor alpolgármestert, szünetet rendeltek el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!