Hírek

2014.06.09. 17:35

Riasztást adtak ki a várható hőség miatt

A várható hőség miatt keddre hét megyére és Budapestre figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat, és az erős UV-sugárzásra is felhívták a figyelmet. Vas megyére még nincs riasztás, de az előrejelzések szerint 30 fok fölé emelkedik a hőmérő higanyszála.

Farkas Eszter


Fotók: Ohr Tibor

Forró hosszúhétvégét tudhatunk magunk mögött. A vasi fürdők zsúfolásig megteltek, megnyíltak a szombathelyi strandok is, amelyek nagyon jól indították a szezont.

A hőséghullám várhatóan csütörtökig tart majd, amikor is néhány fokos enyhülést hoz egy gyenge hidegfront. Az Országos Meteorológiai Szolgálat azonban már keddre veszélyjelzést adott ki a hőség miatt, igaz Vas megyét ez egyelőre még nem érinti, viszont a hőmérő higanyszála nálunk is harminc fok fölé emelkedik majd. A veszélyjelzés szerint Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Pest megyére, valamint Budapestre adtak ki elsőfokú figyelmeztetést. E szerint ezeken a területeken a napi középhőmérséklet 25 Celsius-fok felett alakulhat. A meteorológiai szolgálat arra is felhívta a figyelmet, hogy kedden nagyon erős UV-B sugárzás várható. A napon akár 15-20 perc alatt is le lehet majd égni. Emiatt mindenkitől azt kérik, hogy fokozottan védekezzen a napsugárzás által okozott leégés ellen, aki teheti délelőtt 11 és délután 3 óra között kerülje a napozást. Az előrejelzés az UV-B sugárzás nagyon erős lesz Vas megyében is.

Kedden egyébként nagyrészt derült, napos, csapadékmentes időre lehet számítani. Általában gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás, de keleten, északkeleten néha megélénkül a szél. A legalacsonyabb hőmérséklet többnyire 13-18 fok között, a legmagasabb hőmérséklet 31-35 fok között várható. Szerdán is folytatódik a kánikula többfelé 35 fok körüli csúcshőmérséklettel. Hajnalban még enyhébb idő várható, 15 és 20 fok közé csökken csak a hőmérséklet. Északkeleten, keleten megélénkülhet az északias szél. Csütörtökön egy gyenge hidegfront miatt egy-két fokot visszaeshet a hőmérséklet, de így is többfelé 30 fok felett alakulhat a maximum-hőmérséklet. Elszórtan egy-egy zápor, esetleg zivatar is kialakulhat. Pénteken 25-28°C-ot mérhetünk.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat is figyelmeztet a hőség veszélyeire. Az Országos Környezetegészségügyi Intézet több évre visszamenő vizsgálatai azt mutatják, hogy az első nyári hőséghullám terheli meg a legjobban a szervezetet. Bizonyítottan nő a koraszülés kockázata is, ezért a várandósok számára különösen fontos, hogy védekezzenek a forróság ellen.

 

A szervezet hőszabályozó képességét az életkor, a testsúly, a fizikai erőnlét, az egészségi állapot, a táplálkozás és a gyógyszerszedés is befolyásolja. Az ÁNTSZ közleménye szerint a kockázatok csökkentéséért egyszerű óvintézkedésekkel is sokat lehet tenni. Ajánlják többi között a többszöri zuhanyzást langyos vagy hideg vízzel, víz, tea, illetve szénsavmentes üdítő fogyasztását, de mint írták jót tesz a paradicsomlé, az aludttej, a kefir, a joghurt és érdemes leveseket is fogyasztani. Nem ajánlott viszont a kávé, az alkohol, a cukros, szénsavas üdítő. Azt is javasolják, hogy aki teheti, a déli órákat töltse zárt helyen vagy sötétített helyiségben. Kiemelték továbbá, hogy a szabadban a csecsemők, kisgyermekek árnyékban legyenek, és sose hagyjanak gyermeket, állatokat (kutyát) zárt, szellőzés nélküli parkoló autóban.

A hétvégi hőség a kedvenceket is megviselte. Sokan a vasi bányatavaknál és a lukácsházi víztározónál fürdették meg kutyájukat. A nappali 30 foknál magasabb csúcshőmérséklet idején a rosszul tartott házi kedvencek rövid időn belül hőgutát kaphatnak, mely hosszú távon pusztuláshoz vezet. Ha szeretnénk megkönnyíteni kutyusunk dolgát, hogy könnyebben viselje a kánikulát, akkor néhány tanácsot érdemes megfogadnunk. A nagy nyári hőségben se feledkezzünk el a játékról és a nagyobb sétákról, melyeket kora délelőttre és késő délutánra időzítsük. A naptól felhevült aszfaltot is érdemes elkerülni, hiszen ott könnyen égési sérülés fenyegeti a sétáltatott kutya mancsát.

Állatunk számára mindig legyen hűvös hely, ahova a napsugárzás elől szabadon el tud bújni.

Fontos, hogy kedvencünknek az élelem mellé naponta többször friss ivóvizet kell biztosítani. Házi kedvencünket ne hagyjuk egyedül autóban (még nyitott ablaknál se), hiszen a tűző napon a belső hőmérséklet az egekbe szökhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!