Hírek

2017.08.29. 17:35

Amikor először megy a kislány iskolába

SZOMBATHELY Izgatottan várakoznak és kicsit félnek az ismeretlentől - két leendő elsős kislány osztotta meg a gondolatait az iskoláról.

Tóth Kata

Az anyukák és az apukák - főleg, ha első ízben engedik el a pár hónapja még ovis gyerekük kezét, hajlamosak előre szorongani: vajon jól választottak-e neki iskolát és tanítót, lesznek-e pajtásai és vajon kibírja-e majd egyetlenük alvás nélkül az egész napot. A leendő elsősöket ritkán kérdezik, hogy éreznek, mi most megtettük.

Lakosi-Öhm Viktória és Pintér Luca Boglárka csoporttársak voltak a Szivárvány ovi narancssárga csoportjában és szeptembertől osztálytársak lesznek a Bolyaiban. Úgy tervezik, egymás mellett ülnek majd a padban.

Lakosi-Öhm Viki még nem pakolt be a táskájába, amelyet húsvétra megkapott Fotók: Szendi Péter

Más lesz, mint az ovi

Viki nyomban a sokrészes, mindentudó lila táskáját mutatja - még a nyuszi hozta - és a tolltartóját, meg a tornazsákját, színben passzolnak mind. A fiókból előkerülnek a tanszerei: az írólapot, a baglyos mappát, a korongokat, a mérőszalagot, a kis vonalzót, a logikai játékot nemrég szerezték be anyával. A gyakorlófüzeteket és a tankönyveit pedig múlt héten kapta az iskolában. A Bolyaiban, ahol eddig egyszer járt, és amelynek az udvarát alaposan szemügyre vette: két csúszda van, háromféle mászóka, mind kipróbálta őket. - Más lesz, mint az ovi, abban biztos vagyok. Nem játszani megyünk, hanem tanulni, sokat kell ülni, és nem lesz hosszú az udvari idő - mondja. Gyöngyi nénivel, a leendő tanító nénijével még nem találkozott, kíváncsi rá.
- Az írásról van elképzelésem, először karikákat fogunk rajzolni. Anya szerint naponta öt óránk lesz, tanulok majd németet és járok hittanra is - mesél még a kislány, akinek fájdalmas volt az óvó néniktől való elválás. - Amikor megszólalt a ballagási zene, nem az volt szomorú, hanem én, elsírtam magamat. Úgy tervezi, visszajár majd látogatóba a Szivárvány oviba, a tesója, Nórika még úgyis odajár.

Viki maga sem tudja, miért, de ahogy közeledik a csütörtök, az évnyitó napja, egyre nyugtalanabb. Persze várakozás is van benne: a tornaórára, a matekra, a rajzra és az énekórára nagyon kíváncsi. Az olvasásra is, bár ismeri már a betűket, de még gyorsulnia kell. Egyelőre szívesebben hallgatja a meséket.
- Csak úgy faltuk a könyveket a nyáron - jegyzi meg. Két dolgot még megoszt velünk: innentől a szoba, amelyen a tesójával osztoztak, csak az övé lesz, és az első napra biztos, hogy magával viszi a vigyázó hercegnő kabaláját.

A nyílt napon döntött

Luca kicsit úgy van, mint Viki: nem tudja megfogalmazni, miért, de ő is izgatott az iskola miatt. Izgul és boldog is egyszerre - azt várja, hogy legyen sok barátja. - Haláli jó buli lesz. Rengeteg érdekes óránk lesz, és már alig várom, hogy egy csomó könyvet elolvashassak - mondja. Az anyukája és a nagymamája megtanították nyomtatott betűkkel írni, mindjárt körmöli is a nevét a vonalas füzetbe úgy, hogy nem lóg ki a sorból. A nyílt napon állítólag teljesen megbabonázta a suli. A tornateremben sportos játékon vettek részt, két akadálypályán kellett áthaladniuk, ezt viccesnek találta. Látta az uszodát, ott majd tud gyakorolni - legalább az oviban és a nyári úszótáborban tanultak nem vesznek el. Nyáron kisfürkész táborban is járt Luca: ez volt a legérdekesebb, amit valaha látott. Luca a biológiaórát várja, állat- és növényrajongó lévén. Van otthon egy német juhászkutyája, amelyet "gyakran tanulmányoz". - Vizsgálom a mozgását, a viselkedését, és bizony néha nagyon fura dolgokat csinál Cézár - mondja. Van tengerimalaca, és szeretne egy kis labradort is. Ennek ellenére gyerekorvos akar lenni. Gyöngyi néniről Luca sem tud sokat, az évnyitón találkoznak majd először. Az édesanyja, Pintérné dr. Nagy Piroska szerint a tanító néni tyúkanyó típusúnak tűnik, az kell Lucának.

Pintér Lucának kék táskája van, rózsaszín szívecske lóg róla - azonnal megtetszett neki, az oviban a szív volt a jele

Ne legyen hirtelen váltás

Az érzelmi megközelítés a legfontosabb, az, hogy megtaláljuk az összhangot a gyerekekkel, véli Bajánné Kereszti Judit, aki elsős osztályfőnök lesz a Bercsényi iskolában. Hét óvodából mennek hozzá, öszszesen 17-en. Szeretetteljes légkört szeretne kialakítani, amelyben teljes bizalommal tudnak hozzá fordulni a kis elsősök és a szülők is. A májusi értekezleten elmondta: a szülőknek érezniük kell, hogy közös a cél, akkor lehetnek a tanárokkal együtt eredményesek. Az iskolába lépés a gyerekek számára fokozatos átmenet legyen az óvodából, ne hirtelen váltás fizikailag, lelkileg, így gondolkodnak a pedagógusok. A napirendet eszerint alakítják ki első osztályban: ebéd után csendes pihenő, mesemondás van. Játékos, interaktív módon tanítanak, sok mesével, történettel és a szülőkkel is terveznek közös programot a megismerkedés és az együttmunkálkodás jegyében szeptember első hetében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!