Hírek

2017.04.27. 11:33

Megalakul a Szent Márton Intézet – Így döntöttek a szombathelyi képviselők

Szombathely – Az előterjesztés szerint egyház- és várostörténeti kutatási feladatokat lát majd el a Szent Márton Intézet, amely a Savaria Múzeum nyolcadik tagintézményeként működhet.

Bakos Ágnes

A Szombathelyi Képtár épületében lesz a székhelye, a Szent Márton Programiroda jelenlegi feladatait is elvégzik majd a munkatársai.

– Régebben is téma volt az intézetalapítás, de a Szent Márton-emlékév „elsodorta”, most ismét téma – mondta dr. Puskás Tivadar polgármester. Emlékeztetett, hogy a Magyar Tudományos Akadémiával kötött a város három éve szerződést, az intézettel való együttműködésről.

Ne három, hanem öt fővel bővüljön a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum szakmai létszáma az intézetalapítással – ezt javasolta dr. Takátsné dr. Tenki Mária.

Tóth Kálmán képviselő azt kérdezte: mely kutatási területeket nem tudnak ellátni a jelenlegi intézmények és szakemberek? Miért van szükség az intézet létrehozására?

Dr. Puskás Tivadar azt válaszolta: legyenek egy kézben a Szent Mártonnal kapcsolatos kutatások és a kapcsolódó programok szervezése, ezért van szükség az intézetre. Abban igaza van Tóth Kálmánnak, hogy korábban, akár már három éve meg kellett volna alapítani az intézetet.

– Szent Márton itt született Savariában, ezt a kultuszt ki kell használnunk – szögezte le a polgármester. Az emlékév után egy olyan időszak kezdődik, amikor Szent Márton nevét tovább kell vinni, erről szól az intézet – mondta dr. Puskás Tivadar.

Dr. Takátsné dr. Tenki Mária szerint fontos, hogy a város történészei, muzeológusai kapjanak lehetőséget Szombathely „brandjének”, Szent Márton történetének kutatására. Ez erkölcsi, morális kötelezettség.

Molnár Miklós alpolgármester azt mondta, az intézet működési, anyagi feltételeit át kell gondolni és véglegesíteni kell, addig felelőtlenség létrehozni.

Hogy mennyi lesz a közalkalmazottak bére, azt nem tudjuk, ezért nincsenek számok – mondta a polgármester Tóth Kálmán képviselő kérdésére. A javaslatban olvasható három mellett a plusz két fő alkalmazását nem egyeztette – mondta dr. Puskás Tivadar.

Arról is beszélt: össze kell fogni végre a Szent Mártonnal foglalkozó szervezeteket, intézményeket, ezért is fontos a Szent Márton Intézet megalapítása.

A jogi bizottság, a tervezett létszámot érintő módosító javaslatát elutasította a testület.

Az eredeti határozati javaslatot elfogadták: 12 igen szavazattal, 8 tartózkodás mellett.

Ugyancsak a múzeumot érintő másik határozatot is elfogadtak:

A Savaria Múzeum részt vesz a Nemzeti Kulturális Alap nemzetközi műemlékvédelmi és régészeti programokat és kiadványokat támogató kiírásán, ehhez 1 millió 5 ezer forint önerőt biztosít az önkormányzat a tavalyi maradványpénz terhére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!