Hírek

2013.06.07. 16:13

Megelevenedett a múlt

Különleges időutazáson vehették részt azok, akik pénteken ellátogattál a szentgotthárdi kaszagyár múltját és jelenét bemutató rendezvényekre.

Bajdó Bettina

A program kiállításmegnyitóval kezdődött. A Móra Ferenc Könyvtár, a Pannon Kapu Kulturális Egyesület, a helyismereti és a fotóklub szervezésében nyílt pénteken délután öt órakor kiállítás a Színházban „A kaszagyár múltja, jelene és...?" címmel. A tárlatot Pochán Miklós, a kaszagyár egykori termelési vezetője nyitotta meg.  

- Egy évvel ezelőtt néhány lelkes lokálpatriótában felmerült a gondolat, hogy a kaszagyár fellelhető értékeit, dokumentumait összegezni kellene - mondta az egykori vezető.

- Nagyon sokan segítettek abban, hogy ez a tárlat létrejöhessen, s ezért hálával tartozunk mindenkinek. A célunk az volt, hogy összegyűjtsük és rendszerezzük a dokumentumokat és a tárgyakat az utókornak. Szeretnénk bemutatni a gyár történetét és az ott folyó munkát azoknak, akik nem láthatták működés közben az üzemet. Az egykori termelés vezető szerint a tárlat nagy élmény azoknak, akik nem ismerik a gyárat, s azoknak is, akik egykor ott dolgoztak.

 

A múlt idéző és emlékeket felidéző tárlatot, mely július 23-ig tekinthető meg (Fotó: Kiss Teodóra)



A régmúlt idők tárgyai és képei segítségével ugyanis megelevenedhetnek az emlékek is. Pochán Miklós hangsúlyozta, reméli, mindenki kellően eltökélt, s megtesz mindent azért, hogy az ipartörténeti emlékek egy ipartörténeti múzeumban maradhassanak fent az utókornak.

Huszár Gábor polgármesterként is kiemelte, hogy ezt az értéket meg kell őrizni, s azon dolgoznak, hogy a múzeum létrejöhessen. Orbán Viktor látogatásakor is felmerült a gyár helyzete, s a miniszterelnök is elmondta, azon dolgoznak, hogy megoldódjon a kaszagyár helyzete.

A megnyitó után mindenki megszemlélhette a képeket és a tárgyakat, s ha valaki tárlatvezetést kért, Kovács Gyula egykori művezető szívesen mesélt a gyár múltjáról.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!