Hírek

2009.09.09. 02:27

Megújulást terveznek a Hegyháti Napok szervezői

Vasvár - Minden augusztusban két hétre a kultúra, a kikapcsolódás és a vidámság otthonává válik a Hegyhát. Az idén harmincegyedik alkalommal életre hívott Hegyháti Napokat több ezer látogató kereste fel. A szervezők a tapasztalatok összesítésén dolgoznak.

Vojnovics Viktória

- Az idei Hegyháti Napok a megszokottakhoz hasonlóan sikeres volt, mégis úgy érezzük, hogy a rendezvény a három évtizedes múltja után megérett a megújításra, frissítésre - mondja Kovács Tilda, a kisváros alpolgármestere. - Több ötlet is született már, többek között felmerült annak lehetősége, hogy a Hegyháti Képző- és Iparművészeti Kézműves Kiállítást pénzdíjassá tegyük. Így még élénkebb lehet majd az érdeklődés iránta, magasabb lehet a színvonal. Emellett azoknak a régebbi kiállítóknak a meghívását is tervbe vették, akik már egy ideje nem jelentkeztek műveikkel. A fesztivál legnépszerűbb rendezvénye a Rétesfesztivál, amely idén mintegy 1500 látogatót vonzott, e rendezvény színvonalát, hangulatát még tovább emelhetnék az egyre szaporodó kísérőprogramok. Emellett azon is el kell gondolkoznunk a kulturális bizottsággal együtt, hogy esetleg rövidebb időszakra fogjuk össze az ez idáig kéthetes programsort. Ennek turisztikai jelentősége lenne, hiszen a rövidebb időszakra koncentrált rendezvény több látogatót vonzana a térségbe.

- Ha a kulturális rendezvényt egy hétre fognánk össze, akkor pergősebb, dinamikusabb, tartalmasabb lehetne - tette hozzá az alpolgármester.

Ugyancsak ezen a véleményen van Gergye Rezső, a Hegyháti Napok programjainak a legnagyobb részét szervező és koordináló Nagy Gáspár Kulturális Központ igazgatója. Mint mondja: meg kell fontolniuk, hogy a megújítás egyik elemeként csökkentik a Hegyháti Napok időintervallumát, s a búcsú időpontját figyelembe véve egy rövidebb időszakra koncentrálják a programokat. Minezek mellett azonban elengedhetetlen a több évtizedes értékek megtartása, a hagyományok továbbvitele. A tervek között szerepel, hogy a Hegyháti Képző- és Iparművészeti Kézműves Kiállítást megelőzően egy alkotótábort hívnak majd életre a Hegyháton. Ami nyilván hatással lesz majd a tárlatra, s annak anya-gára is. Ez lehetne a kiállítás megújításának egyik eleme. Másrészt szeretnék a kiállítás anyagát vándoroltatni a térség települései között, így minél szélesebb körben ismertté tenni a műveket. A szervezőkre a részletek kidolgozása mellett az anyagi fedezet előteremtése hárul.

- Örömteli, hogy a civilek is egyre nagyobb számban kapcsolódnak be a szervezésbe. Az idei programsor így a fiatalok gördeszkás bemutatója mellett ifjúsági koncertekkel is gyarapodott. Emellett idén is különleges színfoltja volt a rendezvénynek a hagyományos modellező verseny, valamint a Cigányvarázs fesztivál. Ezeket a civil és magán kezdeményezéseket tovább kell erősíteni, segíteni. Emellett a térség és a város kapcsolatának erősítésében is rendkívüli szerepe lehet a Hegyháti Napoknak - vélekedik az igazgató. - Ennek keretében szorgalmazni fogjuk azt is - teszi hozzá -, hogy a Rétesfesztiválon minél több helyi csoport képviseltesse magát.

Az igazgató hangsúlyozta: közösségfejlesztő szakemberként azt vallja, hogy még magánál az eseménynél is fontosabb az a közösségformáló folyamat, melynek során a falusi közösségek, csoportok már hónapokkal a rendezvény előtt készülnek az eseményre, összejárnak saját közösségeikbe.

A tervek szerint jövő évtől még nagyobb hangsúlyt helyeznek majd a szervezők a kistérséggel való kapcsolattartásra. Megjelenik például a programok vándoroltatása: a kiállítás mellett a folklórestet is több helyen megszerveznék.

- Jövőre több folklórcsoportot szeretnénk meghívni úgy, hogy Vasvár láthassa őket vendégül, s innen a térség minél több településére eljuthassanak. Emellett a marketingtevékenységünkön is erősíteni kell - hangsúlyozta az igazgató.

A Hegyháti Napok szervezői is úgy látják: a fesztivál összességében sikeres volt. A Rétesfesztiválra idén például jóval többen voltak kíváncsiak, mint tavaly, a fesztivál alapterületével párhuzamosan a kísérőprogramok száma is növekedett, ráadásul a fesztivál látogatóinak legnagyobb része nemcsak vásárolni érkezett, hanem több órát is eltöltött a rendezvényen. Jól sikerültek a gyermekek számára szervezett játszóházak, s az alkalmi kiállítások is.Sokat segített a szervezőknek, valamt az ide látogató turistáknak is, hogy a Hegyháti Napok előtti időszakban megnyílt a kisváros Turisztikai Irodája. Gergye Rezső, a kulturális központ igazgatója úgy véli: a programok alatt már érezni lehetett az iroda tevékenységének pozitív hatását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!