Hírek

2015.05.04. 07:43

Ha izgulni mertek, elkezdek énekelni: Grendel Lajos, Seneca, Bodor Ádám, Tóth Árpád, Jékely Zoltán - Magyar érettségi után a KDG-ben

Szombathely – A Kanizsai Dorottya Gimnáziumban hétfőn reggel 8 órakor 145 diák kezdte meg a középszintű írásbeli magyar nyelv és irodalom érettségit. Déli 12-kor le kellett tenniük a tollat, amely kizárólag kék lehetett – esetleg fekete.

Ölbei Lívia

De fél 12 környékén már a reggelihez hasonlóan nagy a nyüzsgés a KDG-nél. A gyors – és nem reprezentatív – közvélemény-kutatás szerint a Grendel-szöveg megértését firtató kérdések megválaszolására kevésnek találták a diákok a 60 percet; de ez az utóbbi években általában így van.

A KDG-ben hétfőn reggel fél 8 körül nagy a nyüzsgés: a tantermekben komoly logisztikával 145 érettségiző diáknak kell elfoglalnia a helyét. Módos Tibor igazgató irodájában az utolsó adminisztrációs simításokat végzik. Jóféle izgalom érződik a levegőben.

Goda Orsolyának nincs gondja az irodalommal, mindig is szerette – és feszültnek sem látszik. Azt mondja, egy pici izgalom azért van benne. Bár átnézte az összes irodalomtankönyvet, fölidézte az elmúlt négy év anyagát, az új típusú érettségire a hagyományos tanulással összében-egészében nem lehet fölkészülni. És bár az évfordulós tippek az utóbbi években nem nagyon jöttek be, ezen az alapon szóba jöhet Ottlik (kerek halálévforduló), Török Sophie, Csokonai.

Ecker Éva tanárnő nem ügyel, de benézett még az osztályához: ők a 13. évfolyam, az utolsó nyelvi előkészítős osztály, amely most „fut ki" a gimnáziumból. A tanárnő azt mondja, a diákjai többsége arról számolt be, hogy viszonylag nyugodtan, alvással töltötte az éjszakát. Ő pedig utolsó tanácsként azt ajánlotta mindenkinek, hogy bízzon a józan eszében, a logikában. És csak nyugalom: „Mindenkinek lesz egy jó tétele."

Ma már a tévés tételbontás sem divat, a KDG-ben az iskolai hangosbemondón hangzanak el a legfontosabb tudnivalók. „Életetek első komoly vizsgájának" első, feladatmegoldó része 60 percig, második, kifejtő-elemző része maximum 180 percig. Segédeszközként csak az iskola által rendelkezésre bocsátott helyesírási szótár használható. Mobiltelefont senki nem tarthat magánál, kikapcsolva sem. A vizsgázók június 2-án 8-16 óráig nézhetik meg a saját, javított feladatlapjukat az iskolában. Hogy mi mindenről kellett számot adni az idei magyar érettségin, hivatalosan kedden jelenik meg az EMMI honlapján.

Senecával érveltek, Bodor Ádám túl kemény dió – de nem Poór Bencének

És bár hétfőn 13 óráig teljes hírzárlat volt a magyar érettségi feladatait illetően, gyorsan kiszivárogtak az információk. Az eduline.hu nem sokkal az érettségi megkezdése után közzétette a feladatokat. A KDG-ben nem sokan voltak, akik 12 óráig benn maradtak a tanteremben. Néhány perccel fél 12 után már Goda Orsolyával találkozunk a kapuban. A prognózisa nem jött be, de nem bánja: elégedett a választékkal, ő Senecát és az érvelést választotta. Hamarosan édesanyja hívja telefonon: minden rendben. „Beülünk valahova?", indítványozza valaki. A sűrű-gyönyörű Bodor Ádám-novella többeknek túl kemény diónak bizonyult (volna), Poór Bence viszont - aki egyébként villamosmérnöknek készül – ezt, az Állatkert-elemzést választotta. Azt mondja, számára elsősorban a kommunikáció fontosságáról beszél ez a rövid szöveg.

„Ha izgulni mertek, elkezdek énekelni"

Takács Dorottya azonban kivárta a végét: pontban 12 órakor adta ki a kezéből a feladatlapokat. Azt mondja, szereti átgondolni a dolgokat. Egyébként pedig saját bevallása szerint olyan „lírai személy", aki orvosnak vagy biomérnöknek, környezetmérnöknek készül, és ha szeretne kikapcsolódni, akkor verseket olvas vagy matek példákat old meg. A Tóth Árpád- és a Jékely Zoltán-vers összehasonlító elemzését választotta. Most is ragyog, amikor a versekről beszél: boldogság, szivárvány, béke, arany, ezüst, csillogás – és persze pusztulás, embertelenség. Előbújhatott a „töprengős énje": „Megláttam magam a versekben", összegez, és előhalássza a táskájából azt a kabalát, amilyenből még készített néhányat a társainak – de ezt épp nem tudta átadni. A japános manga-rajz angol kísérőszövege azt üzeni, hogy minden rendben, nem kell izgulni. Dorottya különben is azzal fenyegette meg az osztályt, hogy „ha izgulni mernek, elkezd énekelni". Erre azonban nem volt szükség: a kirajzó diákok arcán elkeseredésnek nyomát se láttuk.

Grendel Lajos, Bodor Ádám, Tóth Árpád, Jékely, Seneca – nem rossz névsor.

Egyébként az érettségi megszervezését, lebonyolítását szabályozó adminisztrációs rendszer a legszigorúbb ma Magyarországon: szigorúbb az egyetemi államvizsga szabályzatánál is.

Az érettségi vizsgák sora kedden a matematika írásbelivel folytatódik.

Kapcsolódó cikk:

Itt vannak a 2015-ös magyar érettségi feladatai és megoldásai

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!