Hírek

2016.04.26. 13:17

Napi cukiság: Csillag született Izsákfán - Szerelemből lett a kiscsikó

Nem, nem egy újabb tehetségkutatóról szól a hír. A múlt héten, csütörtökről-péntekre virradóra született meg Izsákfán a lovas udvarban Kimberley White Star Kimberley nevű anyjának első csikója.

Gyuricza Imre

A kis kanca minden segítség nélkül jött világra, gazdái másnap értesültek érkezéséről. Addigra anyja szépen letisztította, és meg is etette, tökéletesen gondoskodott első csikójáról... Csillag igazi szerelemgyerek, anyját három hónapja vásárolta mostani gazdája, így a kiscsikó még az előző gazdánál fogant. Apja nem ismert, de a külső jegyekből arra lehet következtetni, hogy a lipicai kanca csábítója egy trakehneni mén lehetett. Ez utóbbi a hajdani Kőnigsberg (ma Kalinyingrád) környéki németek által nemesített katonaló.

Csillag még két-három hétig marad az istállóban anyjával, aztán megismerkedhet a karámban a többiekkel, addig csak anyja tejét fogyasztja. Két hónapos korában a többi csikó közé kerül, amolyan csikó-bölcsődébe, és szép, csillagos homlokú kancává serdülhet - gazdái legnagyobb gyönyörűségére. Anyja ilyenkor gondosan összeállított táplálékot kap, az alapvető szálas takarmány mellett sárgarépát, egyéb zöldségeket és zabból, árpából, korpából összeállított abrakot tesznek elé. Elegendő teje van, így Csillag sokat és jó étvággyal eszik. Először nehezen lehetett rávenni a fotózásra, de végül vállalta a sztárságot - egy igazi Csillag nem is viselkedhet másként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!