Hírek

2015.05.12. 17:33

Nem fizet a kamupárt: „A 700 millió forintos tartozás virtuális, nem kell komolyan venni”

Nagymizdó - A Keresztény Magyarok Szövetsége megszüntetés alatt áll és bírságot sem fizetnek. Eddig összesen kétmillió forintot tudtak behajtani.

Budai Dávid

Sikerült telefonon elérnünk Hittig Gusztáv feleségét, Nagymizdó polgármesterét, Hittigné Katz Évát, akit a 700 millió forintos tartozást fölhalmozó Keresztény Magyarok Szövetségéről (KMSZ) kérdeztünk. A polgármester elmondta: úgy tudja, a párt megszüntetés alatt áll, a több száz millió forintos adósságról pedig úgy nyilatkozott, hogy az egy virtuális tartozás, mivel ez a vissza nem szolgáltatott ajánlóívek miatt kirótt büntetés. A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) minden egyes vissza nem vitt ajánlóív után 50 ezer forintos büntetést rótt ki. Megtudtuk azt is, hogy a KMSZ esetében a szervezetlenség vezetett az ajánlóívek nem megfelelő kezeléséhez.

Hova lettek? A Nemzeti Választási Bizottság minden egyes vissza nem vitt ajánlóív után 50 ezer forintos büntetést rótt ki. Fotó: Szendi Péter

Arra a kérdésre, hogy befizeti-e a párt a 700 millió forintot, azt a választ kaptuk, hogy ezt mi sem gondolhatjuk komolyan. Arra azért kíváncsiak voltunk, hogy a Nemzetei Adó és Vámhivatal (NAV) mennyire gondolja komolyan az ajánlóívek miatt keletkezett büntetések behajtását, ezért megkerestük Burillák Attilát, a NAV sajtófőnökét is, aki későbbre ígért tájékoztatást. Úgy tűnik, hogy a nagymizdói párthoz hasonlóan mások is csak virtuális tartozásként tekintenek a kirótt büntetésre, és nem veszik azt túlzottan komolyan. A Nemzeti Választási Bizottság adataiból az derül ki, hogy augusztus óta csak 2 millió forintot tudtak behajtani az országgyűlési választáson megbírságolt kispártoktól.

A megbüntetett parlamenti pártok mind befizették a büntetéseket, sőt a parlamentbe nem jutó Munkáspárt és Független Kisgazda Párt is.

Természetesen szerettük volna a pártalapító Hittig Gusztávot is megkérdezni, de feleségétől úgy értesültünk, hogy éppen hívásunk előtt negyedórával utazott el külföldre.

Ahogy korábban beszámoltunk róla, a felvett, de fel nem használt és vissza nem vitt ajánlóívek miatt összesen csaknem 2 milliárd forint bírságot szabott ki az NVB. A Vas megyei Nagymizdón bejegyzett Keresztény Magyarok Szövetsége 700 milliós tartozásával lett országos csúcstartó.

A Facebook-on korábban úgy fogalmazták meg küldetésüket, hogy:„Célkitűzésünk, hogy a lakhatás jogát Magyarországon alapvető emberi joggá tegyük, éppúgy, mint a munkához való jogot. Ugyanis a keresztényi erkölcsök egyik alapjaként az „ora et labora" („imádkozzál és dolgozzál") évezredes elvének magyarországi megvalósítását tekintjük."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!