Hírek

2015.02.09. 08:47

Nők is oltják majd a tüzet Kőszeghegyalján?

Kőszegszerdahely – A szombat esti közgyűlésükön új korszak kezdődött a falu és a falu tűzoltóinak életében.

Némethy Mária

A Kőszegszerdahelyi Önkéntes Tűzoltó Egyesület szombat esti évzáró közgyűlésén ott volt a falu apraja, nagyja. Hosszúra nyúlt a rendezvény az új közösségi házban, de mivel nagyon tartalmas volt, ezért senkinek sem lankadt a figyelme.

Először is, aki még nem tudta, most megtudhatta, mennyi áldozatos munkát végeznek a közért a tűzoltók. Mersich Miklós parancsnok vetített képekkel részletesen dokumentálta, hányszor siettek tavaly bajba jutott emberek segítségére árvíz vagy baleset miatt, hány gyakorlaton, tanfolyamon voltak, segítették a falu ünnepeit, miközben nehéz munkával szertárjuk felújításába is belekezdtek.

Két tűzoltó és a női csapatból hárman: Mersich Miklós, Polgár Bernadett, Pesti Boglárka, Bognár Evelin és Gyabronka Dávid. Fotó: Unger Tamás

Igazi közösségformáló erővé váltak Kőszegszerdahelyen a tűzoltók. Ennek nagyon is tudatában vannak, érzik a súlyát. Ezt tanúsítja, hogy már tavaly elkezdtek vigyázni az idős és beteg emberekre, a közgyűlésen gyerekek (Hökkön Balázs, Mersich Szonja, Bilics Miklós) előadásában elhangzott versek is a falu, a haza szeretetéről szóltak. Vonzerejük nagy: a közgyűlésen 15 új ifjúsági, egy felnőtt tag tett ünnepélyes keretek közt esküt.

Most új korszakhoz érkeztek a kőszegszerdahelyi tűzoltók. Egyhangúan megszavazták a polgárőr szakosztály létrehozását, csatlakozásukat a Vas Megyei Polgárőr Szövetséghez, majd megalakították öt fővel női tűzoltó csapatukat is. Kőszegszerdahelyi Önkéntes Tűzoltó és Polgárőr Egyesületként működnek tovább. Miért? A választ elmondták: még inkább szeretnének hozzájárulni településük idős lakóinak védelméhez, az ifjúság neveléséhez és a falu érdekében aktív szerepet akarnak vállalni a bűnmegelőzésben.

Mersich Miklós, Polgár Bernadett, Pesti Boglárka, Bognár Evelin és Gyabronka Dávid. Fotó: Unger Tamás

Az ünnepségen ott voltak környékbeli tűzoltó parancsnokok (a burgenlandi Rohoncé is), elnökök, a kőszegszerdahelyi képviselő-testület tagjai, tiszteletbeli és ifjúsági tűzoltók.

Seper András tűzoltó ezredes, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese felszólalásában azt hangsúlyozta, hogy Kőszeghegyalja önkéntes tűzoltó egyesületeinél generációváltás történt, új lendületet kaptak az egyesületek. Lakatár Gábor tűzoltó őrnagy, a Szombathelyi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője annak örült, milyen sok fiatal csatlakozott Kőszegszerdahelyen a tűzoltókhoz. Krug Gusztáv, a Vas Megyei Polgárőr Szövetség elnöke pedig arról szólt, hogy a civil egyesületeknek adott pénz az állam részéről a legjobb befektetés, mert megsokszorozódik. Kiemelte azt is, hogy az a sok fiatal, aki részt vesz a kőszegszerdahelyi tűzoltóság munkájában, nagyon jó példát lát arra, hogy az idős, már magatehetetlenné vált emberekre, az előttünk lévő generáció tagjaira oda kell figyelni. Takács Péter polgármesteren látszott, milyen büszke a tűzoltókra. Megköszönte áldozatos munkájukat, s rövid felszólalásában azt ígérte: minden segítséget megad nekik továbbra is az önkormányzat.

Pénzről is szó esett a közgyűlésen. Itt sem dúskálnak a tűzoltók az anyagiakban, de öntevékenyek. Például összegyűjtötték tavaly a faluban az ócskavasat, abból is volt némi bevételük. A lányok, akik majd ezután ismerkednek meg igazán a tűzoltók munkájával, elődök nyomdokába lépnek: már voltak női tűzoltók Kőszegszerdahelyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!