Hírek

2010.08.27. 04:49

Önkormányzati választás: lemondott a szocialista alpolgármester

Civil szervezet jelöltjeként próbál meg újrázni posztján az októberi önkormányzati választáson Szabó Miklós, Mosonmagyaróvár polgármestere.

MTI

A politikus az MTI-nek csütörtökön elmondta: az 1995-ben alakult Mosonmagyaróvári Polgári Kerekasztal színeiben pályázza meg ismét a tisztséget. Programjának legfontosabb elemeként a megkezdett fejlesztések folytatását, az idegenforgalom serkentését, a befektetők két ipari parkjukba vonzását említette. A tisztséget négy éve Fidesz-MDF jelöltként elnyerő, a demokrata fórumból az év elején kilépő Szabó Miklós helyett a 2006-ban szintén közösen indított Nagy István alpolgármestert támogatja a Fidesz-KDNP a városban.

Lemondott az újpesti szocialista alpolgármester

Lemondott tisztségről és juttatásairól az újpesti szocialista alpolgármester. Trippon Norbert indokairól az MTI-nek csütörtökön azt mondta: Derce Tamás polgármester elvonta az újpesti alpolgármesterek hatáskörét, ezzel ellehetetlenítette a munkájukat. Emellett a volt alpolgármester az újpesti tűzijáték-baleset felelősségét sem kívánja átvállalni a polgármestertől.

Trippon Norbert - aki az MSZP újpesti polgármesterjelöltje - közölte: csütörtökön a polgármester elvonta az újpesti alpolgármesterek hatáskörét, aláírási jogkörét, ezzel ellehetetlenítette azok munkavégzését, ezért lemondott alpolgármesteri tisztségéről, az ezzel járó tiszteletdíjáról, hivatali autójáról.

Hozzátette: felszólította a másik két - Belán Beatrix MSZP-s és Nagy István fideszes alpolgármestert -, hogy hatátáskör híján ők is cselekedjenek hasonlóképpen, mondjanak le, ne vegyék fel az anyagi juttatásokat, adják le hivatali gépjárművüket és az alpolgármesteri megbízatásukhoz tartozó esetleges infrastrukturális eszközeiket.

A lemondás másik indokaként Trippon Norbert azt hozta fel, hogy nem kíván asszisztálni a polgármester és a újpesti Fidesz közötti "összehangolt kampánypoilitizáláshoz", az újpesti tűzijáték-baleset miatti felelősséget pedig nem kívánja Derce Tamás helyett átvállalni.

Utóbbi kapcsán felidézte, hogy a képviselőtestület a közbeszerzési eljárás során négy ajánlattevő közül a legkedvezőbbet és egyben legolcsóbbat, a Sensation Kft.-t választotta, a döntést Derce Tamás is megszavazta. 

A határozat szerint Derce Tamásnak a szerződést 2010. augusztus 4-ig alá kellett volna írnia, de ezt nem tette meg - szögezte le a szocialista politikus. Trippon Norbert szerint a szerződés alá nem írásáért a felelősség, így a jogi felelősség is, kizárólag a polgármestert terheli.
 
Hozzáfűzte, hogy a rendőrség az ő feljelentése alapján folytat nyomozást a rendezvény ügyében, amelyben szerinte teljes körű felelősséget kell vállalnia a Sensation Kft.-nek, a pirotechnikai kérdésekért pedig a pirotechnikusnak. Trippon Norbert kitért arra is, hogy ezt követően, mint polgármesterjelölt tevékenykedik, és az újpesti közterületeken, utcákon és elsősorban az új Főtéren folytat Újpest jövőjéről beszélgetéseket a helyiekkel.

Heten könnyebben megsérültek a IV. kerületben szombaton rendezett tűzijáték idején a petárdák visszahulló maradványaitól; a rendőrség foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt indított eljárást ismeretlen tettes ellen.

Az augusztus 21-i, újpesti Szent István téri tűzijáték szervezője, a Sensation Kommunikációs Kft. közleményben kért elnézést az érintettektől a baleset miatt, és közölte azt is, hogy teljes mértékben együttműködik a rendőrséggel. A kft. szerint az esemény kivitelezése megfelelt a hatályos jogszabályoknak és előírásoknak.

Kizárták a kőbányai polgármestert a helyi MSZP-frakcióból

Az MSZP kőbányai képviselőcsoportja kizárta soraiból Verbai Lajos polgármestert - közölte az MSZP helyi elnöke az MTI-vel csütörtökön. Élő Norbert "Fidesz-bérencnek" nevezte  Verbait, aki viszont baloldaliságát régóta bizonyított politikusnak tartja magát.

Élő Norbert - aki a kerület szocialista polgármesterjelöltje - elmondta: Verbai Lajos ugyan már májusban kilépett az MSZP-ből, de saját kérésére továbbra is tagja maradt a frakciónak.

Hozzátette: azért zárták ki Verbait a kőbányai MSZP-frakcióból, mert a polgármester - az MSZDP által támogatott  független jelöltként - "félreérthető tájékoztatással szocialista szimpatizánsoktól is elhozta az ajánlószelvényeket". 

A szocialista politikus "Fidesz-bérencnek" nevezte Verbai Lajost, aki szerinte már az elmúlt évek során is feltűnően jó kapcsolatot ápolt a Fidesz kőbányai csoportjával.

Verbai Lajos az MTI-hez eljuttatott közleményében a kizárására reagálva azt írta: őt a kőbányaiak jól ismerik és baloldaliságát a helyben élőknek nem kell bizonyítania, mert azt már megtette az elmúlt évtizedekben. 

"A kerületi MSZP-nek nem félnie kell attól, hogy van egy megfelelő támogatottságú baloldali jelöltje Kőbányának, hanem támogatnia kellene" - közölte, hozzátéve: Élő Norbert azért fél, mert tapasztalja, hogy a kőbányai baloldaliak ezt jól tudják, és minden befeketítő ügyeskedése ellenére kellő biztatást adnak számára még a helyi MSZP-s körökből is.

A kőbányai polgármester azt írta: "Élő Norbert szerint aki nem budai milliomos, az nem baloldali. Élő, aki a XII. kerületben él, fél évvel ezelőtt talán még azt sem tudta hol van Kőbánya, semmit nem tud a kerületről, az itt élők problémáiról" - vélekedett Verbai Lajos.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!