Hírek

2009.02.13. 03:28

Orvosság fűben, fában, sportban

<b>Vasvár </b> - Az elmúlt hetek az egészséges életmód jegyében teltek a helyi Kardos László Általános Iskolában. Az ÖKO Iskola címmel kitüntetett intézmény pedagógusai az egészséges táplálkozás megismerése mellett a téli sportok gyakorlására és megszerettetésére is rendszeresen teremtenek lehetőséget.

Bajdó Bettina-Vojnovics Viktória

Az általános iskolában az idei tanév programjai a reneszánsz szellemében szerveződnek. Az intézmény legutóbbi rendezvénye a Fűben, fában orvosság címet kapta. Valódi gyógynövényes, egészséges napot szervezett a tanári kar a gyerekekkel és a szülőkkel közösen Németh Éva, ÖKO-koordinátor irá- nyításával az iskola környezetvédelmi csoportjának kezdeményezésére. Az osztályok előzetes feladatul egy általuk kiválasztott növény bemutatását kapták. A gyerekek kutattak, olvastak, gyűjtöttek, majd az apró kezek gondos tablókat készítettek, az így összeállt gyógynövényes tárlatot a szervezők az iskolában kiállították. E nap délutánját a negyedikesek Ezerjófű című verse indította, miközben az iskola aulája megtelt különleges illatokkal, melyeket a sok gyógynövény árasztott. Különböző helyszíneken más-más módon ismerkedhettek meg a gyógyító növényekkel, azok hatásaival a gyerekek, valamint a nap vendégei, a helyi idősek otthona lakói. A kivetítőn fekete nadálytő, árvacsalán, papsajtmályva, kamilla képét láthatták a résztvevők, miközben gyógyteákat kóstolhattak, szalvétagyűjteményt nézegethettek, s különleges illóolajokat szagolhattak. A szervezők, hogy a résztvevők minden érzékszervét bevonják a kóstolgatásba, a helyi Fukszberger család jóvoltából közel húszféle mézet is felvonultattak a rendezvényen, emellett a résztvevők különféle lekvárok ízeit is megismerhették. Sokan vették körül azt az asztalt is, ahol szárított gyógynövényeket vonultattak fel a szervezők. S ahogy egy jó iskolához illik, a nap végén a számonkérés sem maradt el. Tájékozottságukat, tudásukat a kisebbek és nagyobbak teszt és Ki vagyok én? játék kitöltésével, megoldásával mérhették le. Aki ügyes volt, egészséges finomságokkal távozhatott: diót, áfonyát, kekszet kapott jutalmul. A szervezők elmondták: bíznak abban, hogy a rendezvény elérte célját, s a délután folyamán látott, szagolt, ízlelt növényeket megszerették a tanulók, s a későbbiekben is fogyasztják, vagy legalább felismerik majd azokat.

A rendhagyó rendezvények mellett a vidám, sportolással töltött napokból sem volt hiány az elmúlt időszakban az általános iskolában.

- Manapság az egyik legkedveltebb téli sport a jégkorcsolya. Mint oly sok minden más dolog az életben, az északi népek mondái szerint a korcsolya is ősidőktől és az iste-nektől származik. Ez természetesen csak legenda, annyi azonban biztos, hogy már évszázadokkal ezelőtt is elbűvölte az embereket a befagyott tavak és folyók látványa. Mint ahogy a vasvári gyerekeket is lenyűgözi ez a szép sport. Három éve hódolnak a hegyháti iskola kisdiákjai e szenvedélynek, s járnak havi rendszerességgel a téli időszakban a szombathelyi, illetve a zalaegerszegi jégcsarnokba - meséli Sejberné Szabó Mariann, az iskola igazgatóhelyettese. - Eleinte csak néhány autóval s szülővel indultunk útnak, mára azonban már egy nagy buszban sem férünk el - mondja örömmel a programok másik főszervezője, Török Ildikó tanítónő. A gyerekek körében egyre népszerűbb ez a sport. Sokan karácsonyra vagy egyéb ünnepre korcsolyát kértek.

Az iskola vezetése és tanári kara arra törekszik, hogy a téli időszakban is szívesen időzzenek a szabadban, sportoljanak a gyerekek. Fontos, hogy ilyenkor is tartalmas, hasznos alternatívát kínáljanak a televízió, vagy éppen az internet, a számítógép nyújtotta programokkal, lehetőségekkel szemben megszerettessék és megismertessék a gyerekekkel a téli sportokat. S bár a korcsolyaszezon hamarosan lezárul, a diákok mégsem maradnak programok nélkül: a tanulás mellett tavasszal is sport- és kulturális programok várják majd a hegyháti intézmény tanulóit, valamint folytatódik a reneszánsz rendezvénysorozat is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!