Hírek

2012.11.05. 07:45

Őszi túra a szőlőhegyen át

Csepreg – Avartaposó őszi túrán vehettek részt immár második alkalommal a csepregiek és a meghívást elfogadó túrázók; a művelődési ház a négy évszak négy túra program keretében szervezte a szomszédos Tömördre vezető túrát.

Tersztyánszky Krisztina

A hivatalos regisztráció után a csepregi szőlőhegy lábánál fekvő Új-Bene-kút forrástól indult a csaknem tizenhat kilométeres gyalogtúra.



– A helyi természetbarátok mellett a résztvevők egy része kerékpárral érkezett Bükről, de kisebb-nagyobb baráti társaságok, kisgyermekes családok, s nagy örömünkre, egyre több fiatal és egy Csepregen pihenő alföldi társaság is csatlakozott a túrázók közösségéhez– tudtuk meg Ziembicki Erzsébettől, a művelődési központ igazgatókától, a túrasorozat szervezőjétől. Két csoportban indult útjára az őszi szőlőhegy és a Tilos-erdő szépségeit megismerni vágyók csapata. A csepregi borokat és mustokat a helyi borosgazdák, pincetulajdonosok mutatták be a résztvevőknek, a túravezetők pedig Tóth Marcell és Sági Ferenc voltak, akik az őszi erdő élővilágát, gombáit, az erdőalkotó fákat ismertették. A résztvevők az induláskor kapott kosarakba gyűjthették az út közben talált őszi terméseket, majd a Rumi-házat, a valamikori erdészházat érintve elérték a tömördi faluházi pihenőt, ahol benevezhették kollekciójukat a terméskosarak versenyére. A tömördi kulináris élményeknek a sült gesztenyének és langallónak – óriási sikere volt, az utolsó szemig-falatig elfogyott minden.

A langallósütésnél Éder Lászlóné, Éva irányított; a gesztenye Molnár Sándor sütőjében pörkölődött. A pihenés és töltekezés után várta a barangolókat a visszaút, amely további élményeket adott, hiszen a következő gazda harmonikával szórakoztatta a résztvevőket, majd a „Sóhajok lépcsőjének” megmászása után a Németh-pincében búcsúztatták a fáradt vándorokat. Több megosztott helyezés is született a terménykosarak versenyében, az eredményekről a művelődési központ honlapján kapnak tájékoztatást a résztvevők, s a városi könyvtárban vehetik át a jutalomcsomagokat. A csepregi hegy most egyelőre elcsendesedett, de várja vendégeit az előszilveszteri barangolásra is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!