Hírek

2009.09.09. 02:26

Sárváriak is állták a dévai gyerekek táborozását

Körösbánya - Augusztusban Böjte Csaba ferences rendi szerzetes gyermekei táboroztak két hetet Erdélyben, Körösbányán. A tábor költségének jelentős részét sárváriak finanszírozták.

Vas Népe

A kéthetes körösbányai gyermektábor költségének nagy részét, élelmiszer- és pénzadományaikkal a sárváriak fedezték. Orbán István atya felhívására és közreműködésével gyűlt össze az adomány jelentős része.

A tábor szervezői között négy sárvári, egy nemeskocsi, egy celldömölki és több Budapest környéki fiatal volt. Az adományok pedig főként Sárvárról, Ráckeresztúrról és Budapestről érkeztek. A szervezők két kisbusszal utaztak Romániába. A 11 önkéntes mellett el kellett férjen a sok élelmiszer, adományjáték és a tisztítószerek: minden, ami egy táborhoz kellhet. A szervezők már útközben azt tervezgették, hogy mi lesz majd Körösbányán. Mintegy 6 óra múlva Dévára érkeztek, ahol pihentek egy kicsit, majd egy órát utaztak még északra, és megérkeztek Körösbányára. A tábor helyszíne egy lakatlan ferences kolostor és egy elhagyott templom volt. Déván szóltak az önkénteseknek, hogy a kolostorban több mindenre figyelniük kell: a kolostorkert egy nem túl mélyre fúrt kútjából jön a hidegvíz, így ha szárazság van, a vízforrás kiapadhat. Meleg víz nincsen, mert elromlott a kolostor fatüzelésű kályhája, a főzéshez használható gázpalackot pedig cserélni kell. Először az önkéntes lányok mindent kitakarítottak, berendezték az étkezőt, a szobákat, a konyhát, fertőtlenítették a mellékhelyiségeket, a konyhai edényeket, valamint csoportosították az adományokat. Ezalatt a fiúk megfoltozták az udvari dézsát és az üstöt, megszerelték a meleg- vizes kályhát, s fát is vágtak, hogy már estére legyen meleg víz a kolostorban.

Az önkéntesek nagyon készültek, hiszen másnap délelőttre várták a húsz-huszonöt táborozó kisiskolást. Másnap megérkezett tizenöt kisiskolás gyermek Déváról, nem sokkal később pedig ugyancsak tizenöt másfél-hatéves kor közötti kicsi Szovátáról. A programokat a gyermekek életkorához igazították a szervezők: a nagyobbak, amikor csak lehetett, fürödtek a közeli Körösben. Esős délutánokon kézműves-foglalkozások, sport és társasjáték várta őket.

- Egyik nap megmásztuk a közeli dombot, s a félnapos túra végén felértünk a dombtetőn álló kereszthez - tudtuk meg Németh Ádámtól, a tábor egyik önkéntesétől. - Sokat sportoltunk, fociztunk, sorversenyeket játszottunk. Külön élmény volt a falu szökőkútja a gyermekek számára, mivel egy teknősbéka és több kishal él benne. Órákig tudtak a gyerekek játszani a kútnál.

Nehézségek is akadtak a két hét alatt, egyik nap a nagy vihar miatt nem volt áram, így a szivattyú nem üzemelt. A szervezők vödrökkel mertek vizet a kútból, sőt befogták az esővizet is a fürdővíz pótlásához. Melegített esővíz került a lavórokba, így minden kisgyerek megmosakodhatott az egész napos játék után.

Az önkéntesek célul tűzték ki, hogy az élmények mellett sok személyes figyelmet adjanak a gyermekeknek. Déván 8-10 gyermekre egy nevelő jut. Amikor csak lehetett, a szervezők a gyermekekkel foglalkoztak.

Árva gyermekek éltek boldogan két hétig a körösbányai ferences kolostorban - köszönhetően a tábor szervezőinek és az adakozóknak. A tábor végén a megmaradt adományokat a szervezők Dévára vitték. A csomagokat szétosztják az erdélyi árvaházak között. Az élelmiszerek mellett az adományok között annyi játék volt, hogy minden táborozó kisgyermeknek jutott egy-egy csomag, benne plüssállatokkal és más apró játékokkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!