Hírek

2016.01.07. 09:29

Sor a szombathelyi kormányablakoknál: új személyit akarnak az emberek!

Szombathely – A biztonság lehet az egyik szempont, amiért most ennyien igénylik a vasi megyeszékhelyen az új típusú személyi igazolványt – mondta el kérdésünkre Szijj Katalin, a Vas Megyei Kormányhivatal Szombathelyi Járási Hivatal kormányablak osztályának megbízott vezetője. Hozzátette: minden harmadik állampolgár szeretne elektronikus aláírást is.

Simán Klára

Jelentősen megemelkedett az új személyiigazolvány-igénylések száma Szombathelyen – a havi kérelemszám 20 százalékának megfelelő mennyiségű igénylés érkezik egyetlen nap alatt azóta. Emiatt – szinte folyamatosan – sorban állnak az emberek hétfő óta a kormányablakoknál Szombathelyen, hiszen nem kell időpontot egyeztetni, és az ügyfelek többnyire dömping jelleggel érkeznek – indokolta a sorokat Szijj Katalin. Hozzátette, hogy bár az ügyfélszolgálatokon történő ügyintézéshez előzetes időpontfoglalás valóban nem szükséges, és az ügyintézők helyszíni sorszámhúzást követően fogadják az ügyfeleket, amennyiben az állampolgárok szeretnének időpontot foglalni, úgy lehetőségük van erre telefonon vagy a központi időpontfoglaló alkalmazáson (https://idopontfoglalo.kh.gov.hu/) keresztül. Így felgyorsulhat az ügyintézés.

Biztonságosabb az új személyi, mert korlátozza a hozzáférést az adatokhoz – jelezte a szakember. Példaként említette, hogy az orvosi rendelőkben a kártyáról csak a TAJ-számot olvashatják le az arra jogosultak, sőt, azt is csak a PIN-kód beütése után. Az új igazolvány amellett, hogy vizuálisan – azaz olvasható, látható formában - tartalmazza a jelenlegi személyazonosító igazolvány adattartalmát, olyan beépített, magas biztonságú chippel is rendelkezik, amely tárolja a személyazonosító adatokat, az állampolgárok döntésétől függően az ujjnyomatukat, az elektronikus aláírás létrehozásához szükséges adataikat, illetve a társadalombiztosítási- és adóazonosító jelüket is. Az új típusú okmány magas biztonsági fokát az egyes funkciókat megtestesítő adatcsoportok egymástól elkülönült tárolása garantálja. Egyszerre csak egy funkciót lehet használni, megakadályozva ezzel, hogy több adatunk is hozzáférhető legyen az arra nem jogosultak számára. A kártyán elektronikusan tárolt adatokhoz való teljes hozzáférésre tehát nincs lehetőség.

Minden harmadik állampolgár élt az elektronikus aláírás lehetőségének igénylésével is – hallottuk Szijj Katalintól. Ez az elektronikus ügyintézést segíti, vagyis akinek van ilyen, az otthonról is tud ügyintézni, például kérelmeket benyújtani. Az új személyazonosító igazolvány nyújt arra lehetőséget, hogy elektronikus aláírást is igényeljenek, mivel a személyi igazolvány tartalmazza azt a tároló elemet (chipet), amelyben a többi között ez az adat is rögzíthető – emiatt nem is lehet a régi típusú igazolvánnyal elektronikus aláírást igényelni.

Szombathelyen három kormányablak működik, bármelyikhez mehetnek az ügyfelek: a Bejczi utca 1-3. (ez a régi okmányiroda épülete), a Hollán Ernő utca 1. és a Vasút utca 14. alatt is várják az igénylőket. A gyorsabb ügyintézés érdekében célszerű előre időpontot egyeztetni. Azt azért fontos tudni, hogy egyrészt a régi igazolványok az azokon megjelölt lejárati időpontig érvényesek, másrészt az új igazolványok nem kerülnek semmibe, az igénylésük ingyenes – tette hozzá Szijj Katalin.

Kaptunk egy tippet is: kevesebben érkeznek igényléssel a munkaidő kezdetén és végén, valamint ebédidőben is a kormányablakokba – ekkor rövidebb az esetleges várakozási idő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!