Hírek

2017.05.23. 18:15

STYL-válság: hova tűnt a pénz? - Másodszor is a csőd szélére került a ruhaipari vállalat

SZOMBATHELY - 2016-ban 526 millió forint veszteséget produkált a ruhaipari vállalat. Dr. Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselője hangsúlyozta, hogy meg kell találni az ügy felelőseit, akiknek viselniük kell a következményeket.

Cseszkó Tamás

Mint az ismeretes, a szombathelyi STYL Ruhaipari Fashion Kft. 2014-ben kapott állami mentőövet, hiszen az előző korszak örökségeként már tíz éve felszámolás alatt állt a vállalat, és lényegében csak vegetált a cég. Dr. Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselője honvédelmi miniszterként volt részese a kormány döntésének, miszerint 1,47 milliárd forintot biztosítanak a városnak annak érdekében, hogy megmentsék a vállalatot.

- Az volt a célunk, hogy megőrizzük a munkahelyeket, hiszen több mint hatszázan dolgoznak itt, felelősséggel viseltetünk irántuk - idézte fel a történteket dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő, hozzátéve, hogy az évszázados hagyománnyal rendelkező ipari kultúra fenntartása is érdeke volt Szombathelynek. - A kormányzati támogatás mellé a szombathelyi önkormányzat is adott kiegészítő támogatást és tagi kölcsönt. - Ez összesen közel 1,6 milliárd forint közpénz - összegezte dr. Hende Csaba, aki ezért is tartja aggályosnak, hogy 2016-ban a cég 526 millió forint veszteséget termelt. Hangsúlyozta: alapos vizsgálatot igényel az ügy, és meg kell állapítani a személyi felelősséget is. - Elfogadhatatlannak tartom, hogy két és fél évvel a kormányzati segítséget követően ilyen rosszul sáfárkodtak a cég tulajdonosai és a menedzsment az adófizetők pénzével. Az új gazdasági struktúrában a 2016-os esztendő volt a STYL életében az első lezárt gazdasági év, az eredmény pedig 526 millió forint mínusz.

- Ez napi másfél millió forint veszteséget jelent - érzékeltette dr. Hende Csaba, aki szerint azt is vizsgálni kell, hogy a fel-ügyelőbizottság vajon miként végezte a munkáját. Hiszen - ahogy fogalmazott - a veszteség nem karácsony és szilveszter között keletkezett, hanem már a kezdeti hónapoktól látható volt, hogy rossz az irány. - Vajon a felügyelőbizottság elnöke miért nem kondította meg idejében a vészharangot? Miért nem állították meg a szakadék felé robogó vonatot? Miért nem tájékoztatták a döntéshozókat és a közvéleményt arról, hogy minimum hibák és mulasztások vannak a cég gazdálkodásában? - tette fel a kérdéseket a képviselő, aki nem érti, mi az oka annak, hogy a cég már szinte menthetetlen. Dr. Hende Csaba szerint amellett sem lehet szó nélkül elmenni, hogy a STYL ügyvezetőjét jogerősen eltiltották a cégvezetői feladatok ellátásától, mivel egy másik céget is csődbe vitt. - A legfontosabb kérdés most az, hogy megmenthető-e a cég, hiszen a jelek szerint szeptemberre teljesen fizetésképtelenné válik a vállalat - jelentette ki a képviselő, hangsúlyozva, hogy a a felelősség tisztázása és a konzekvenciák levonása nélkül esély sincs a kilábalásra. Azoknak, akik az elmúlt két és fél évben gazdálkodtak ezzel a közel 1,6 milliárd forintnyi támogatással, az utolsó fillérig el kell számolniuk, és természetesen viselniük kell a felelősséget a hibákért és a szükséges ellenőrzések elmulasztásáért is - hangoztatta az országgyűlési képviselő.

A STYL története tehát folytatódik, lapunk követi a fejleményeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!