Hírek

2012.09.04. 04:47

Szegénység ellen összefogás Kőszegszerdahelyen

Kőszegszerdahely - Takács Péter polgármester szerint szegény a falu, nincs sok vállalkozás itt, de nagy az összefogás. Ennek köszönhetően sok minden megújult Kőszegszerdahelyen. Négy év tervét két év alatt hajtották végre. De nincs leállás.

Némethy Mária

Nemrégiben, a falugyűlésen, egy idős kőszegszerdahelyi odaállt Takács Péter polgármester elé és kijelentette:

- Gyerek, a 12 év alatt nem csináltak itt annyit, mint ti a két év alatt!

Mi rejlik a kijelentés mögött? Először is egy szerény ember. Takács Péter hárít: ő csak teszi a dolgát, akárcsak a többiek a faluban, de kétség sem fér hozzá: ő a motorja a történéseknek.

- Ha szegények vagyunk is, fogjunk össze, többre megyünk - hallom vezérelvét.

Takács Péter eszerint építi vállalkozását is, faluját is. Lassan kirajzolódik, hogyan.

- Pénzünk nem volt - kezdi az elején, visszapillantva a választások utáni időszakra, 2010 őszére. - Amikor átvettük a falu irányítását, 2 millió 600 ezer forintja volt az önkormányzatnak, de akkor egy rendelettel elvették a bejáró gyerekektől a hozzájárulást, s mi mínusz 100 ezer forinttal kezdtük a működést.

Pénz nem, de akarat a szebb, rendezettebb falu megteremtéséért volt. Összefogtak. A polgármester, az öt tagú képviselő-testület közösségi munkákat hirdetett. Először egy 100 köbméteres szemétlerakót számoltak fel, azután egy 2,5 kilométer hosszú utat tettek rendbe a Főteleki major felé. Négy osztrák család megvásárolta ehhez a kavicsot, kifizette a szállítást, a kőszegszerdahelyi férfiak pedig kitakarították az árkokat. Az út, amelyen akkora lyukak tátongtak, hogy megakasztották a teherautót is, ma sima, jól járható, rendezett. Azután következtek a falu járdái. A töredezett, balesetveszélyes járdák mára mind eltüntek. Megszépült a játszótér is helyi asztalos saját anyagból, saját munkával segítette , újak lettek a középületeken a kémények. Dolgozott egy brigád. A falugondnok három helyi közmunkással kettő kőműves (sz)épített itt is, ott is.

Kőszegszerdahelyen két év alatt megcsinálták azt, amit a választáskor négy évre ígértek. De leállásról szó sincs. A régi iskolát most újítja fel a falugondnok, Horváth András kőműves. Az ablakok újak, összenyitottak két szobát. Októberben már itt próbálnak a táncosok, az énekesek, összejöhetnek tévét nézni az idős kőszegszerdahelyiek.

- Nincs egy nyomorult kocsmánk, hát lesz egy közösségi helyünk - hallom Takács Pétertől, aki elárulja nagy álmát: szeretné, ha a focipálya is megújulna. - Pénz nincs rá, de tudom, ez is meglesz.


Kőszegtől 7, Rohonctól 8, Szombathelytől 15 kilométerre, a Szerdahelyi-patak mentén fekszik Kőszegszerdahely. A település Kőszeghegyalja úthálózatának központja. Innen ágazik el az út Bozsok-Rohonc, Velem, Lukácsháza és Kőszeg felé.

Ez nem szalagtelepülés. A falunak van határa a Kőszegi-hegység déli oldalán is, ahol szőlőket, gyümölcsösöket és erdőket találunk. És csodálatosan szép panorámát.

Kőszegszerdahelyen már a késő vaskorban volt egy kelta település. A római korban a Völgy-dűlőben téglaégető kemencék működtek. Később is folyamatosan lakták, erre utal az itt talált népvándorláskori temető is. Temploma állt már XIV. században. 1532-ben a falut a török hadak elpusztították.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!