Hírek

2014.02.21. 16:00

Törvényt sért, aki engedély nélkül leveri a fecskefészket

Vas megye - Indul az újabb panelprogram, melyben engedélyt kell kérni a fecskefészkek, denevérüregek eltávolításához is.

Némethy Mária

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szakemberei örvendetesnek tartják a most februárban induló III. panelprogramot, mely a 700 ezres panel-állományból még meg nem újult 380 ezer lakás korszerűsítését célozza 2020-ig, de felhívják a figyelmet arra, hogy az épülettulajdonosok, kivitelezők egy része nincs tisztában azzal, hogy a védett fallakó fecskék fészkeinek eltávolítása, a sarlósfecskék fészek-, és a denevérek lakóüregeinek megszüntetése engedélyköteles.

A védett állatfajok védelméről rendeletben az áll: „A védelemben részesülő állatfaj egyede által lakó-, élő-, költő, búvó- vagy pihenőhelyként használt épületrészen külső felújítás, karbantartás a természetvédelmi hatóság engedélyével végezhető."

Ennek ismeretének hiánya vagy a nemtörődömség szomorú következménye, hogy a fészkeket, a fészek- és lakóüregeket embertelen módon, állatkínzást is megvalósítva, a szaporodási időszakban, az állatokkal együtt semmisítik meg. Ezek a cselekmények nem csak a törvény betűjébe ütköznek, de ellentétesek a józan ész, jól felfogott érdekeinkkel is. Ezek az állatok ugyanis a legfontosabb szúnyogfogyasztók közé tartoznak. Zöldhatósági engedélyek igénylése, majd ezek birtokában a fecskefészkek eltávolítása március 31-éig, a denevéreké április 1-3-e, és augusztus 15-e és október 31-e között lehetséges.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!