Hírek

2012.06.02. 16:35

Trianon lehetne a közös alap (fotók)

A jelen bajában nagyon is szükséges a nemzeti összefogás, és Trianon ügye nagyon is alkalmas alap lehet ennek megteremtéséhez. Minderről Majthényi László megyei alelnök beszélt a Ság hegyen megtartott Trianon megemlékezésen.

Kiss Tamás

A Kemenesaljai Trianon Társaság, az Alsósági Életfa Egyesület, a Ság hegyért Alapítvány és a Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár, a Trianoni diktátum 92. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésén, az ország legnagyobb trianoni emlékművénél, a résztvevők először is az elmúlt időszakban elhunyt társaikra emlékeztek, majd a himnuszt énekelték el Horváth Bélának köszönhetően szívszorítóan szép tárogató kísérettel.

A folytatásban Jakab Csaba, a Ság hegyért Alapítvány elnöke beszélt arról, hogy a nagyhatalmak elhatározott akarata szerint Trianon a béke helyett a békétlenséget szentesítette, s ennek a szelleme mostanság is hat.

Vele teljes egyetértésben Majthényi László, a megyei közgyűlés alelnöke is arról szólt, hogy széthúzás helyett a magyarság első rendű érdeke a nemzeti összefogás, együttműködés megteremtése lenne, máskülönben, akárcsak trianoni gyalázat esetében, a nagyhatalmak játékszereivé válhatunk. Majthényi László itt arra figyelmeztetett, hogy Európa vezető államai jól érezhetően új perifériát akarnak kialakítani, s nem egyenlő mércével mérik a nemzeteket. Majthényi László szerint Trianon ügye nagyon is alkalmas a jelen bajában mindenképpen szükséges nemzeti összefogás megteremtéséhez, mint ahogy a Ság hegyi kereszt felállításának ügye is az volt az 1934-et megelőző években.

A folytatásban az önkormányzatok, pártok és szervezetek képviselői helyezték el az emlékezés koszorúit, majd Heim Géza, a Kemenesaljai Trianon Társaság elnöke mondott zárszót, aki a kárpátaljai magyarok egymásra figyelő, a másikért lemondásra is képes összefogását állította példának, s arra is felhívta a figyelmet, hogy az igazunkért mindenkor ki kell nyitnunk a szánkat!

S, amiről még mindenképpen szólni kell: a rendezvény meghittségéért Sebestyén Zoltán vezetésével nagyon is sokat tettek a Kemenesmagasi Citerazenekar és Népdalkör Hagyományőrző Egyesület tagjai, illetve Bartha István és Vitéz Juhász Antal, akik versmondással segítették a (székely himnusz eléneklésével záruló) múltidézést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!