Hírek

2013.08.12. 15:31

Újabb dohányboltok - A falvakban szeptember elsejéig meg kell nyitniuk

Újabb dohányboltok nyíltak, nyílnak a megyében, most azokon a helyeken, ahol korábban nem volt pályázó.

Kupi Györgyi

Jákon is az élelmiszerbolt egyik sarkát rendezték be dohányüzletnek. Képünk korábban készült,azóta már megkezdték az árusítást – tudtuk meg Bárdosi Lászlóné üzletvezetőtől (Fotó: Szendi Péter)

Csaknem kilencven településen nem akadt vállalkozó dohánybolt üzemeltetésre Vas megyében. Azonban az itt élőknek sem kell már sokáig a harmadik faluig menni cigarettáért, ugyanis legkésőbb szeptember elsejéig megoldódik a problémájuk. A Nemzeti Dohánykereskedelmi ZRt. (ND) ugyanis kijelölte, ki árusíthat dohányterméket, azokon a településeken, ahol nem akadt a koncesszióra pályázó. Vas megyében körülbelül kilencven településen nem pályáztak koncesszióra első körben, hogy a második körben volt-e jelentkező, és nyertes, az nem derül ki a ND honlapjáról. A szervezet most több mint hetven vasi településen jelölt ki olyan vállalkozást, amelyik dohányboltot üzemeltethet. Három kijelölés Szombathelyen is történt. (Három régi trafikos jutott koncesszióhoz.) Kijelölni csak azokat a vállalkozásokat lehetett, amelyek korábban árusítottak dohányterméket.

A kisebb településeken jellemzően a helyi élelmiszerboltok, így például az Áfész és Coop üzletek nyitnak nemzeti dohánybolt. A kijelölt üzleteknek nem kell koncessziós díjat fizetniük, de a kötelező kellékeket nekik is be kellett szerezniük. A Szombathelyi Coop Kereskedelmi ZRt. huszonhat településen lévő üzletében – a Szombathely környéki falvakban – árusít majd dohányterméket. Kiss Zoltán vezérigazgató lapunknak elmondta, hogy a Nemzeti Dohánykereskedelmi ZRt. a polgármesterektől kért javaslatot arra, hogy a településen mely vállalkozás árulhasson dohányterméket. Ez alapján az ND. ZRt. írt egy felkérést, vissza kellett igazolni, hogy elfogadják-e. A forgalmazást a szükséges engedélyek és forgalmazási feltételek megléte után lehet megkezdeni. A kijelölési engedély bármikor visszavonható, így a kijelölt forgalmazók vállaltak némi kockázatot, hiszen nem tudják, hogy az a befektetés, amit a „trafiksarok” kialakítására fordítottak – a kötelező kellékek beszerzésével – mennyi időre szól – tudtuk meg a vezérigazgatótól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!