Hírek

2013.04.01. 15:30

Újra a gátakon: polgármesteri panaszok a katasztrófavédelemre

Vas megye - Hétfőn még tíznél több települést fenyegette veszély, számos mellékutat le kellett zárni. Rövid időn belül harmadszor mennek a gátakra az emberek.

Kozma Gábor

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. az ár- és belvíz miatt hétfő  délelőtt lezárta a 8458-as jelű mellékutat, így Csénye, Bögöt és Porpác elzárt település lett. Délután változott a helyzet, újra megnyitották az utat. A megye több pontján kritikus helyzet alakult ki, így Csákánydoroszlónál is.

- Itt már vasárnap délután összefogtak a település lakói, hogy megvédjék értékeiket - tudtuk meg Horváth István polgármestertől. - Hétfő délelőtt öt házat csak csónakkal lehetett megközelíteni. Hétfő délután zsákokat töltöttünk, ezzel segítve a védekezést - folytatta a polgármester. - Késő délután abbahagytuk a munkát, mert amit lehetett, azt megtettük. A fél Dózsa liget víz alatt van, a kertek alját is elöntötte a víz. Hétfő délben állunk, és várjuk, hogy jöjjön az apadás. Fél éven belül ez a harmadik árvíz, az itt élőknek már nagyon elegük van ebből az egészből. Ráadásul teljesen magunkra vagyunk hagyva, senki sem segít nekünk. Hétfőn megkérdeztem mindenkit, aki részt vett a védekezésben, hogy látott-e erre katasztrófavédőket, de mindenki nemmel válaszolt. Csalódottak vagyunk - mondta el a polgármester.

Horváth Tibor tűzoltó alezredes, a Körmendi Katasztrófavédelmi Kirendeltség polgári védelmi felügyelője a szentgotthárdi helyzetről adott felvilágosítást.

- Lassú apadás indult el. Ausztriában a hegyekben 1500 méter fölött elkezdett fagyni, ez jó hír nekünk.

Söptén a Kozár-Borzó patak okozott gondott. Mindössze 20 perc alatt szabadult el, komoly veszélyhelyzetet teremtve. Danka Lajos polgármester: - Sikerült elkerülni a bajt, de ehhez szerencse is kellett. Órákig hiába kértünk segítséget, előbb a 105-ön, majd a katasztrófavédelemnél, aztán a tűzoltóságnál, egyik a másikhoz küldött. Végül megoldódott a helyzet, lett 2 ezer homokzsák. De mi van, ha a patak ezalatt tovább duzzad!? - tette fel a kérdést a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!