Hírek

2016.05.17. 18:19

Veres András a Vas Népének a győri kinevezésről: még nincs meg az utód

Nyilatkozott lapunknak Veres András, eddigi szombathelyi megyés püspök, akit a pápa a győri egyházmegye élére nevezett ki.

Budai Dávid

Dr. Veres Andrást, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnökét nevezte ki Ferenc pápa a Győri Egyházmegye püspökévé kedden délben, áthelyezve őt a szombathelyi megyés püspöki székből. 2006 óta vezette a szombathelyi egyházmegyét, az MKPK elnöki tisztségét 2015 szeptembere óta tölti be. A Győri Egyházmegye jelenlegi püspöke, Pápai Lajos 2015. szeptember 6-án töltötte be 75. életévét és nyújtotta be nyugdíjazási kérelmét Ferenc pápának, az egyházi törvénykönyv 401-es kánonja első paragrafusa alapján.

Veres András 1959 november 30-án született Pócspetriben. A Győri Bencés Gimnáziumban érettségizett, felsőfokú teológiai tanulmányait Egerben, Budapesten, majd Rómában végezte, licenciátust morálteológiából szerzett a római Alfonsiana Egyetemen. 1989-ben doktorált erkölcstanból a Pázmány Péter Hittudományi Akadémián. Veres Andrást Nyíregyházán szentelték pappá 1986-ban, 1990-től 1996-ig az Egri Papnevelő Intézet teológiai tanára és prefektusa, 1994-től 1996-ig a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karának docense, 1996-tól 1998-ig a római Pápai Magyar Intézet rektora volt. 1998-ban nevezték ki az MKPK titkárává. 2000. január 6-án II. János Pál pápa szentelte püspökké a római Szent Péter-bazilikában.

Telefonon sikerült elérnünk Veres András püspököt, aki elmondta, a kinevezés híre őt is meglepte, és ő is csupán pár nappal korábban szerzett tudomást a felkérésről, amelyet örömmel elfogadott. „Egyrészt megtiszteltetés, hogy a szentatya erre a feladatra kiválasztott, másrészt a kinevezésben egyfajta atyai gondoskodást, szeretetet is érzek, hiszen szeptember óta a Püspöki Konferencia elnökeként számos alkalommal kell Budapestre utaznom, Győrből ez lényegesen egyszerűbben megoldható." - fogalmazott Veres András.

Azt, hogy ki lesz az utódja, egyelőre nem lehet tudni. A pápai nuncius fog majd jelölteket felterjeszteni a szentatyának, aki végül kijelöli az új szombathelyi megyés püspököt.

Veres András keddtől tehát már nem szombathelyi megyés püspök, hanem győri, viszont amíg az új egyházmegyében nincs meg a székfoglaló, addig itt Szombathelyen látja el hivatalát, mint egyházmegyei kormányzó.

Az egyházmegyei törvény értelmében a kinevezett püspöknek két hónapon belül el kell foglalnia új hivatalát, ez július 16-án fog megtörténni, így a július 9-10-ei Szent Márton Találkozó programját a kinevezés nem befolyásolja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!