Hírek

2016.12.15. 17:28

Vigyázat, Vas megyében is fertőznek a vírusok!

Megyei körkép – Sok a hányás-hasmenéses megbetegedés Vasban. A calicit nem, más fertőző betegségeket viszont megelőzhetünk védőoltással.

Tóth Kata

Az elmúlt hetekben másról sem hallunk óvodákból, iskolákból, munkahelyekről, mint hogy gyerekeket, felnőtteket dönt le – jellemzően fél-egy napra – a hányás és/vagy a hasmenés. Alig van, akit eddig elkerült, visszaesőkről is hallani. A megyei tiszti főorvost, dr. Stánitz Évát arról kérdeztük, van-e most járvány Vas megyében, amit calicivírus-fertőzés okoz.

Az itt praktizáló házi gyermekorvosok közül többen is arra kérik a szülőket, hogy a ritka, de csaknem mindig súlyos/életveszélyes betegség, a C típusú fertőző agyhártyagyulladás (meningococcus) elkerüléséért – lehetőségeik szerint – éljenek a védőoltás által biztosítható megelőzés lehetőségével. És ha már fertőző betegségek és oltások: a rotavírusok okozzák a csecsemő- és kisdedkori vizes hasmenések jelentős hányadát. Míg a calici ellen nincs, ez ellen létezik védőoltás. Ahogy a bárányhimlő ellen is: minden korosztályban érdemes védőoltással megelőzni a súlyos fertőzést.

Fotó: Szendi Péter

Van olyan óvodai csoport, ahol a gyerekek fele-háromnegyede hiányzik, igaz, felső légúti megbetegedés miatt is. Az egyik szombathelyi általános iskolában olyannyira tartottak a fertőzéstől, hogy az aulában szervezett adventi vásárról kitiltották az élelmiszereket. A megyei tiszti főorvos, dr. Stánitz Éva így tájékoztatott minket: – November végén, december elején erőteljes calici járványok voltak a megyében, elsősorban gyerekközösségekben.

A Celldömölki járásban különösen magas számban betegedtek meg. Még mindig vannak elszórt esetek, de nagyobb halmozódás, erőteljes járvány nincs. A helyzet azonban napok alatt is változhat – tette hozzá a tiszti főorvos. A calici a vírust hordozó személyeken keresztül terjed. Mivel a kórokozó hasmenéssel és hányással ürül ki a szervezetből, szennyezett kézzel, tárgyakkal való érintkezés lehet a megbetegedés forrása. Nyers élelmiszerekben, vagy vízben is előfordulhat a vírus.

Rövid a lappangási ideje (24-36 óra), a tünetei az intenzív hányás, hasmenés, a hasi fájdalom és a testhőmérséklet emelkedése. Gyermekkorban a hányás (akár hasmenés nélkül is), időskorban viszont a hasmenés (akár hányás nélkül is) a vezető tünet, amit fejfájás és izomfájdalom kísérhet.

Tanácsok

A gyermek háziorvosok szerint a hányást nemcsak, hogy nem szükséges csillapítani, hanem tilos is! Kerülni kell a székletfogó szereket is. A hányások között pótolni kell az elvesztett folyadékot, kis mennyiségben, gyakran adott hideg vízzel, teával. A probiotikumok használatát igen, szigorú diétát, koplaltatást már nem javasolnak. A beteg étvágyához kell igazítani az étkezést, kevés cukrot, zsírt tartalmazó, könnyen emészthető ételekkel. Érdemes hamar visszatérni a normál táplálkozáshoz, ez segíti a bélnyálkahártya regenerálódását és a gyógyulást.

Sok szülő bizonytalan, mikor küldje újra közösségbe a fertőzésen átesett gyereket. Nos, a lappangási, tünetmentes és a friss tünetes időszakban fertőz a vírus, a felgyógyulást követően nem. Nehéz elkerülni a megbetegedést, mert ha csak kis adag vírus kerül be a szervezetbe, az már elég a fertőzéshez, de jó hír, hogy ha lezajlik – általában egy-két napon belül –, akkor újra mehetünk oviba, iskolába, a munkahelyünkre, a gyerekeknek persze orvosi igazolás kell.

A calicit nem, a rotavírus-fertőzést viszont jelenteni kell. Különbség még, hogy a calici ellen nincs védőoltás, a rotavírus ellen viszont van.

Súlyos rotavírus-fertőzés

A rotavírusok okozzák a csecsemő- és kisdedkori vizes hasmenések jelentős hányadát. A 3–36 hónapos kor közötti csecsemők első rotavírus-fertőzése a legsúlyosabb. Ők a magas láz, hányás és gyakori székletürítés miatt pár óra alatt kiszáradhatnak. A védőoltás a súlyos kiszáradással járó fertőzéssel szemben csaknem százszázalékos védettséget ad.

Két oltóanyag van forgalomban, az egyiket kétszer, a másikat háromszor kell adni. Nagyjából negyvenezer forintba kerül a teljes oltás. Egyéni mérlegelést igényel a szülők részéről, hogy beadatják-e.

Meningococcus fertőzések (agyhártyagyulladás, vérmérgezés)

A megyében praktizáló házi gyermekorvosok közül többen is arra kérik a szülőket, hogy a ritka, de csaknem mindig súlyos/életveszélyes betegség, a C típusú fertőző agyhártyagyulladás (meningococcus) elkerüléséért – lehetőségeik szerint – éljenek a védőoltás által biztosítható megelőzés lehetőségével. A múlt héten Budapesten életét vesztette egy gimnazista fiú néhány órával azután, hogy a meningococcus tünetei jelentkeztek nála. A napokban újabb fiatalnál mutatták ki laborvizsgálatok a fertőző agyhártyagyulladást. Két éve megyénkben is történt tragédia.

A kórokozó többnyire a baktérium B vagy C típusa. A baktériumokat a nyál közvetíti köhögéskor, tüsszentéskor, hasonlóan sok más légúti kórokozókhoz. Zárt közösségek (óvoda, iskola, kollégiumok, szórakozóhelyek) megfelelő feltételei a járványos terjedésnek. A betegség órák alatt kialakulhat, és igen gyorsan halálhoz vezethet. A fertőzés csecsemőkorban a leggyakoribb, ezért kiemelt jelentőségű, hogy ebben az életkorban a betegséget védőoltással előzzük meg. És mivel a vakcina által biztosítható védelem még így sem életre szóló, a csecsemőkorban adott C típusú védőoltás ismétlése a fertőzés emelkedő kockázata miatt legkésőbb serdülőkorban (12-13 évesen) ajánlott.

A serdülőkori gyakoribb megbetegedések oka a meningococcus baktérium előfordulása a fiatalok száj-, garatflórájában. Ez még nem jelent megbetegedést, de a társuló légúti betegségek lehetőséget teremtenek arra, hogy a baktérium a szervezetbe jusson, és akár agyhártyagyulladás/vérmérgezés alakuljon ki.

Csecsemőkorban a C típus elleni védőoltás ára részben államilag támogatott. Jövőre a két év alatti gyermekek számára már ingyen kérhető.

Bárányhimlő

Bárányhimlőt akár hat hónapos kor előtt is lehet kapni. Tavaly majdnem 1600 esetet jelentettek a 0-1 éves korosztályban. Elgondolkodtató, hogy ennél a potenciálisan halálos betegségnél a bejelentett esetek száma – annak ellenére, hogy van ellene védőoltás –  tavaly jelentősen meghaladta az egy évvel korábbit. Általában önmagától gyógyul, de az alapbetegségtől függetlenül lehet számítani valamilyen (néha súlyos) szövődményre, ezért minden korosztályban érdemes védőoltással megelőzni a súlyos fertőzést, és nagy eséllyel elkerülni a megbetegedést. Tévhit, hogy csak a legyengült immunrendszerű gyermekekre veszélyes. – Ha bárányhimlő ellen beoltanak valakit, akkor már az első oltás 90 százalékos védettséget ad, a súlyos bárányhimlő ellen ez is véd. A második oltással a felnőttkorban is kimutatható a védettség.

A választható oltások megterhelik a családi kasszát, de az egészségünk mindennél többet ér.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!