Hírek

2015.06.17. 15:15

Zajlik a bűnmegelőzési program Szombathelyen

Szombathely - Mozgalmas évet zárt a szombathelyi Közterület-felügyelet: zökkenőmentes volt az átállás a 24 órás szolgálatra kezdte az összegzést dr. Varsányi Péter, a Közterület-felügyelet igazgatója.

Bakos Ágnes

A tavalyi év krónikájához tartozik, és a csütörtöki közgyűlésen témát is ad, hogy beüzemelték a térfigyelő kamerarendszert, és sikeresen megkezdődött a működtetése. Jelenleg 28 köztéri kamerából áll a szombathelyi rendszer. 14 millió forintból újabb hét kamera kerül Szombathely köztereire, valamint négy másikat az önkormányzat finanszíroz, így július végére 39 kamera figyeli majd Szombathely biztonságát.

– Minden választókörzetben felmerül plusz kamera-igény, amit az önkormányzat az anyagi lehetőségei függvényében teljesít – mondta dr. Varsányi Péter.

Elkészült az éves beszámoló a 2014-es esztendőről – mutatta dr. Varsányi Péter, a szombathelyi Közterület-felügyelet igazgatója, a dokumentumot a csütörtöki közgyűlésen vitatja meg a városvezetés. Fotó: Vincze Kornél

Fontos idei feladata a közterület-felügyeletnek, hogy elindult a bűnmegelőzési mintaprojekt Szombathelyen, május elsejével, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács kezdeményezésére – emelte ki az igazgató. Az egyéves programban a szombathelyi közterület-felügyelet komplex feladatait monitorozzák. A közterületi járőrszolgálat, a kamerarendszer és a mezőőri szolgálat működtetése, valamint az állategészségügyi és ebrendészeti telep üzemeltetése az, amit nyomon követnek. Ezen kívül a közterület-felügyelet együttműködését a társszervekkel, így a rendőrséggel, a NAV-val, a katasztrófavédelemmel. Az egyéves munkáról írásos beszámoló és egy film is készül – a szombathelyi munka példa lesz az ország településeinek.

Az idei év másik fontos kihívása, hogy a gyepmesteri telepet Állategészségügyi és Ebrendészeti Szolgálat elnevezéssel 2015. március 1. napjától a Közterület-felügyelet működteti.

– Felmértük a telep és a hozzá tartozó nyolcvanéves épület, egykori lakás állapotát – mondta dr. Varsányi Péter.

– Egy helyi vállalkozó, Rácz Elemér felajánlotta segítségét, elvégezte az épület belső felújítását: nyílászárókat cseréltek, a régi, dohos padlószőnyeget is kicserélték, több mint félmillió forint értékben – sorolta az igazgató. További feladatok is vannak: téliesíteni kell a keneleket, az udvarra szilárd burkolat kell, kialakításra vár a kutyafuttató és egy állatorvosi kezelő. Szeptember 30-áig végezhetnek a munkákkal.

Húsz kutya és tíz macska fér el a telepen. Ha bekerül egy állat, akkor az 14 nap után örökbe adható, oltás, féregtelenítés és chipezés után. Az örökbefogadók kereséséhez használják a szombathelyi közterület-felügyelet weblapját és facebook oldalát is. Az igazgató kiemelte: az állatok elaltatása ellen van – erre nem is volt példa március óta. Nagyszabású örökbefogadó napokat tervez a jövőben.

– Színészeket, közéleti személyiségeket szeretnénk az ügy mellé állítani, hogy nagyobb figyelmet kapjanak a gazdikeresők.

Kutya-ügyek, bűnmegelőzés és 24 órás megfigyelés a térfigyelő kamerákon keresztül – van feladat a közterület-felügyeletnél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!