Hírek

2016.03.05. 13:14

Zaporozsec: úton a nagyszínpad felé

Az ízig-vérig vasi fiúkból, szinte spontán módon verbuválódott Zaporozsec zenekar neve egyre ismertebb lesz országszerte. A huszonéves srácok sikert sikerre halmoznak, pedig titkuk nincs: egyszerűen csak tiszta szívből zenélnek.

Elek Szilveszter

A Zaporozsec 2004-ben alakult meg, a legkevésbé sem hétköznapi módon. A három általános iskolai osztálytárs, Varga Bence, Hoffmann Máté és Papp Dávid focizgattak, mikor támadt egy merész ötletük. - Mivel hamar beláttuk, hogy nem leszünk NB I-es focisták, úgy döntöttünk, hogy elkezdünk zenélni. Édesapámnak volt egy garázsa, magától értetődő volt, hogy meghódítsuk - mondta nevetve Varga Bence.

Ezzel már csak egyetlen aprócska probléma volt: hármójuk közül csak Bence tanult zenét - klasszikust, hegedűn. Ez elismerésre méltó, ugyanakkor ők nem kifejezetten ebben a zenei stílusban szerettek volna kiteljesedni. Azonban egy kis külső segítséggel a lelkes fiatalok hamar meghódították a hangszereket és a mikrofonokat. Bence a gitárt ragadta magához, Máté a dobok nyüstölésében látta a kiteljesedési lehetőséget, Dávid pedig a basszust választotta - a zenekar negyedik tagja, Balaton Gergely három éve része a felállásnak, ő is gitározik. Mára a tagok felnőttek. Bence angol-magyar szakon tanul Szombathelyen, Gergő mentőápoló szintén a vasi megyeszékhelyen, Máté Szentgotthárdon dolgozik informatikusként, Dávid pedig testneveléstanár Sopronkövesden.

Bár mindannyian más irányba indultak el, ami a foglalkozásukat illeti, egy dolog megmaradt: a banda. A szeszélyes kamaszkor által szült kisebb zűrzavarok, a barátnők, a lelkesedés időnkénti csökkenése miatt voltak ugyan rövidebb szünetek, de ezek nem veszélyeztették a Zaporozsecet. Biztosan sokakban felötlik a kérdés: honnét ez a név? Erre konkrét választ még a zenekar tagjai sem tudnak adni. - Amikor komolyabbra fordultak a dolgok, eldöntöttünk, hogy felveszünk egy nevet, ami egyedi, és nem olyan, mint a nagyon sokak által használt rövid, angol szavak. A Zaporozsec nagyon megtetszett nekünk, igaz, azt nem tudjuk pontosan, hogy miért, egyszerűen csak olyan jó volt kimondani - mesélte Bence. Az évek során nem csupán a banda neve változott, hanem a zenei stílusa is.

- Mindig figyeljük az aktuális divatot, főleg a nemzetközi zenei világot tartjuk szemmel, ugyanakkor keményen törekszünk az egyediségre - hangsúlyozta Bence. - Egyébként mindig kísérletezünk, rendszeresen megpróbálunk valami újat. Sohasem görcsöltünk azon, hogy az, amit játszunk, tetsszen ennek vagy annak. Mindig szenvedéllyel alkotjuk meg a számainkat, és csak olyan zenét játszunk, amilyet szeretünk is - hallottuk Gergőtől. A banda tagjain mély egyetértés látszott. A Zaporozsec jelenleg a rock populárisabb, alternatív vonulatát képviseli. Ugyancsak halkan, de megsúgták, hogy a jövőben várható, hogy kicsit elkanyarodnak a keményebb rock felé. A tapasztalatok azt bizonyítják, hogy a fiúknak különösen jó ízlésük van. Ugyanis a zene, amelyet nagyon szeretnek, és amely helyett nem hajlandók kompromisszumként mást játszani, igazán elnyerte a szakmai élet résztvevőinek, no meg a közönségnek is a tetszését. A banda sikert sikerre halmoz, de nemrég még erre is rátettek egy lapáttal. Az első komolyabb eredményük az Átjáró nevű verseny megnyerése volt, 2007-ben. Egy biztos: az átjáró mögött ugródeszka volt, ugyanis a Zaporozsec magasabb fokozatra kapcsolt.

- Sok helyre elhívtak minket, mondhatni, betelt a naptárunk, és felvették az első demóinkat is - mondta kissé nosztalgikusan Bence. - Mi mindig rövid távra tervezünk, lépcsőfokról lépcsőfokra haladunk. Ez be is vált - hallottuk Gergőtől, aki nagyon szerényen fogalmazott, ugyanis az a bizonyos következő lépcsőfok a Petőfi Rádió volt. Beküldték a Buborék című dalukat az ottani zenei szerkesztőnek, akinek az megtetszett, és rá is tette a lejátszási listára.

- Furcsa, szinte hihetetlen érzés volt először hallani a számunkat a rádióban. Belegondoltam, hogy rajtam kívül ki tudja, hányan hallgatják még azt. Ez az érzés megkoronázta a zaporozseces pályafutásomat. A Buborékot a Lógasd le! követte a Petőfi Rádióban. Nemrégiben megjelent az első nagylemezük, a Sok szerencsét Mr. Gorsky! A korongon lévő Azon az éjszakán című dal hetedik hete szerepel a Petőfi TOP 30-ban, és három hétig vezette is azt. A Zaporozsec nagy célja volt, hogy bejussanak a Nagy-Szín-Pad tehetségmutatóba. Ez idén sikerült is nekik, és már a legjobb 12 között vannak. Hogy meddig jutnak el a versenyben, azt maguk sem tudják, de az biztos, hogy nagyon odateszik magukat, szeretnék a legtöbbet kihozni ebből a lehetőségből. A sok eredmény megannyi lépcsőfoknak felel meg, de a Zaporozsec nem fáradt el: ugyanolyan szenvedélyesen és lelkesen ragadnak hangszert, mint amikor „csak úgy” elkezdtek zenélgetni a garázsban. Mindezek mellett jól kijönnek egymással.

- Apró csipkelődések mindig vannak, de ezek is főleg csak poénból - mondta Dávid, majd megpöckölte Máté vállát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!