Hírek

2010.03.28. 17:38

Zűrös útpályázat: Magánbefektetők kontra önkormányzat és a 250 millió

A közgyűlésen egy indítványt tárgyaltak a képviselők: az önkormányzat segítségével magánbefektetők szeretnének útépítésre pályázati pénzt nyerni.

Angyal László


Sürgősséggel, a késői órákban került a képviselők elé az indítvány, és míg máskor egy pályázattal kapcsolatos előterjesztést vita nélkül megszavaznak, most nagy polémia kerekedett. A történet régi:   egy 2002 februárjában született határozat engedélyezte az oladi platón új építési telkek kialakítását. Azonban az ingatlanokat beépíteni csak akkor lehet, ha az odavezető feltáró utak elkészülnek. Hat évvel később a tulajdonosokat tömörítő Szombathely-Olad Plató Víziközmű Társulat és az önkormányzat szerződést írt alá, melyben a befektetők vállalták, hogy körforgalmat alakítanak ki  a Bartók Béla körút-Gagarin utca-Jégpince  utca csomópontban, illetve a Jégpince utcát és a Parkerdei utat járdával, világítással, csapadékvíz-elvezetéssel  is ellátják.

 Az útépítési história legfrissebb fejleménye az önkormányzattal közös pályázat, amelyen 250 millió forint nyerhető. Az előterjesztés  - bizottságok  nem tárgyalták, azt dr. Kaczmarski János jegyző ismertette  -    kiverte a biztosítékot néhány képviselőnél.

Amikor kicsit elmélyedtek a városatyák az előttük heverő dokumentumban, nyomban több kérdést is feltettek. Elsőként azt, hogy városi tulajdonú gyűjtőutak építésére, korszerűsítésére, csomópontok felújítására, megerősítésére december 18-án kiírt pályázatra miért nem jelentkezett a város?   Ekkor derült ki, hogy a szombathelyi önkormányzat nem rendelkezik olyan érvényes építési engedélyes tervvel, ami feltétele egy ilyen pályázaton való részvételnek.
 
A másik felvetés: miért éppen az oladi platósok pályázatát támogatja a város?  Néhány képviselő viszont azt hangsúlyozta, hogy ha a 84 milliós önrész megérkezik a város számlájára, induljon a pályázaton az önkormányzat, hiszen vétek lenne veszni hagyni a 250 milliós támogatást.
 


A  múlt csütörtökön a közgyűlés nem szavazott a pályázatról. Csakhogy annak beadási határideje április 12. Dr. Ipkovich György  polgármester ugyan csütörtökre   összehív egy rendkívüli közgyűlést, ahol szavazni lehet(ne) az előterjesztésről, ám a határozatképes közgyűlés esélye minimális. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!