Hosszúpereszteg

2015.02.24. 13:36

Az elődök nyomában: falubuszt szereztek be, felújították a kultúrházat és a könyvtárat Hosszúperesztegen

Hosszúpereszteg - Az utóbbi hónapokban látványos fejlesztéseknek örülhettek az alig 700 lelket számláló Hosszúpereszteg lakosai. Két pályázatnak köszönhetően a helyi önkormányzat tulajdonába került egy mikrobusz, valamint megújult a művelődési ház és könyvtár.

Civil Tudósítónktól

 

Fotók: Kéthelyi Dóra

A kilenc személyes mikrobusz beszerzésével kapcsolatban az előirányzott cél a település szociális szolgáltatásainak bővítése volt, közel 13 millió forintba került. A másik nagy horderejű projekt eredményeként a művelődési ház és könyvtár közel fél évszázados épülete újulhatott meg több mint 23 millió forintból.

A Független Ifjúsági Társaság 2013 októberében nyújtotta be pályázatát, 2014 tavaszán már értesültünk a jó hírről, a felújítási munkák azonban csak augusztusban, a falunap után kezdődtek el, hisz az egész kultúrházat érintette az átalakulás. Sorban érkeztek a különféle brigádok, mesteremberek, s a nagy hangzavarral járó kezdeti rombolás után fokozatosan szépülni kezdett az épület. A tervek szerint teljes nyílászárócsere valósult meg, a festésen kívül új burkolatokat kaptak a helyiségek, a villamos kapcsolószekrény cseréjére is sor került, a világítótestek is sokkal modernebbek lettek, a fűtéskorszerűsítés is megoldódott. A vizesblokkok igényesek, csodaszépek, a mosdók egy-egy zuhanyzóval bővültek, így a kéktúrázóknak, táborozóknak is komfortosabb körülményeket tudunk biztosítani, akik a kijelölt túraútvonal, illetve a festői szépségű Szajki-tavak közelsége miatt a nyári hónapokban gyakran kerestek szállást nálunk. Teakonyhát is létesítettünk kisebb étkezővel, erre is nagy szükség volt, konyhai kisgépeket, felszereléseket és néhány bútort is beszerezhettünk.

Iskolások  a könyvtárban. Előtérben Seucz Laura, a többiek: Karáth Vivien, Tárkányi Klarissza, Magyar Diána, Varga Klaudia

2014 év végére egy modern, kényelmes, otthonos, több újdonsággal felszerelt művelődési házat lakhattunk be. Újra zökkenőmentesen működik az internetkuckó, a könyvtár, a nagyterem vasárnap délutánonként a táncegyesület próbáitól dübörög. Várjuk az Őszikék idősek klubjának tagjait szokásos összejöveteleikre, de a pingpongozni, csocsózni, teremfocizni, sportolni vágyókat is.

Számos programmal, tartalommal szeretnénk megtölteni a falakat Az utóbbi időszak a farsang jegyében telt fánksütéssel, jelmezes felvonulással, táncos gálaműsorral.

Néhány napja Vízvári Sándor borász, sommelier előadására gyülekeztek a környék borosgazdái egyik előadótermünkben. Pénteken a szombathelyi Mesebolt Bábszínház előadását várjuk nagyon a legkisebbekkel. Az utóbbi két rendezvény a Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer támogatásával valósulhatott meg.

Az internetkuckóban. Előtérben Magyar Dia első osztályos tanuló

Március 7-re családi programmal készülünk, a védőnővel közösen tavaszváró egészségnapot hirdettünk vendégelőadókkal, reggeli tornával, szépítő sarokkal, közös ételkészítéssel és sok meglepetéssel.

Ha mindezzel előcsalogatjuk a melengető tavaszi napsugarakat s a jó időt, a művelődési ház felújított épületét is méltóképpen avatjuk egy nagyobb rendezvény keretében, valahogy úgy, ahogy azt elődeink 1968. május 1-jén az átadó ünnepségen tették.

Kéthelyi Dóra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!