Ikervár

2011.03.10. 10:43

Tréning a konfliktuskezelésről az Ikervári ÁMK-ban

Tanítani csak az tud, aki hajlandó maga is tanulni. E mottó jegyében zajlanak belső képzések, esetmegbeszélő szakmai konzultációk az Ikervári ÁMK pedagógusai részére.

Pásti József

Annak ellenére, hogy a klasszikus tanár-diák viszony már rég átalakult, a tanítás ma is esetenként egyfajta huzakodás a diákkal. Különösen az olyan diákkal, akinek kevésbé meggyőződése a szellemi gyarapodás igénye. A tanítás, a nevelés - ebben a helyzetben - küzdelem, melyben két ellentétes érdek ütközik: a tanár alakítani akar, a diák pedig nem, vagy nem úgy akar alakulni, ahogy tanára szeretné. 

Az Ikervári ÁMK intézményeiben a tanár-diák viszony még soha nem durvult el, de a megváltozott helyzet folyamatos felkészülést, tréninget igényel. Ehhez a munkához nyújtott legutóbb segítséget Nagy Beáta pszichológus, aki előadással, kiscsoportos esetmegbeszéléssel, egyéni szupervízióval készítette fel az új kihívásokra az ÁMK 30 jelenlévő pedagógusát.

- A konfliktusok, a problémák az emberi kapcsolatok velejárói. Jó lehetőségek arra, hogy alaposabban megismerjük embertársainkat és önmagunkat - hangsúlyozta Nagy Beáta, pszichológus.

A szakemberek egyetértettek abban, hogy a tanár-diák viszony szükségszerűen partneri viszony, hiszen tanítani csak megfelelő feltételek mellett és csak úgy lehet, ha van kit tanítani, illetve tanulni is csak úgy lehet, ha van kitől tanulni. A tréning résztvevői megvitatták azt is, hogy az oktatás közös ügy, és csak úgy hatékony, ha minden oldalról (tanár-diák-szülő) kellő nyitottsággal állnak hozzá. A tanár-diák viszony elemzésekor fontos annak vizsgálata is, hogy meddig tart a tanár felelőssége?

Felelős-e a diák személyiségéből adódó problémákért? Felelős-e a családi háttér eredeztette problémákért? Mindezekről a kérdésekről a következő szakmai személyiségfejlesztő tréningen beszélgetnek az Ikervári ÁMK pedagógusai.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!