Ikervár

2014.11.09. 20:46

Márton vesszeje libával, borral, rétessel Ikerváron

Gasztrokulturális családi nap, amelynek középpontjában a liba (s)ül. Ezzel a mottóval pozícionálja másfél évtizedes rendezvényét az Ikervári Batthyány Lajos Művelődési Ház.

Pásti József

„Tódultak a népek” szombaton délután a kultúrházba, ahol szinte minden résztvevő aktív cselekvő is volt, hiszen így vagy úgy, de valamivel mindannyian hozzájárultak közös ünnepükhöz. A gyermekszínjátszók Meseszínházzal, a Rába(p)Art Társulat tagja Hegedüsné Bíró Emma a tegnap slágereivel, a Castrum Gemini Énekegyüttes bordalokkal gazdagította az együttlétet. Az újbor, akárcsak a hordó, a 12 féle libaétel vagy a Bíró Zoltán által adományozott két élő liba is felajánlás volt, amelyet a libapörcös törtburgonyával hagyományosan Németh Dezsőné háziasszony és lelkes segítői készítettek el a közösség számára. Közben a gyermekek zsibvásáron és kézműves foglalkozásokon múlathatták az időt. Kila Béla zenekara, majd Merics Nikoletta sanzonjai is kellemes őszi színek voltak a rendezvény kulturális palettáján. Az ágas-bogas Márton vesszejének elnyeréséért tréfás vetélkedőn mérték össze erejüket a csapattá szerveződött tanárok (Ludas Laci), az óvónők (Gyerekszáj), az Ifjúsági Önkormányzat (Márton Ifjai), a szépkorúak (Őszikék) és a vállalkozók (Harci Marci).

A fej-fej melletti szoros „küzdelemből” ebben az évben is Ludas Laci csapata keveredett ki győztesként. Az ikervári lányok, asszonyok által készített finomságokat a rendezvény fővédnöke, Kovács Ferenc diplomata által koordinált zsűri értékelte. A tucatnyi finomságot nem is tudták rangsorolni, de Szabó Lajosné mangalicahájjal készült kráfliját, Jóna Jánosné vörösboros áfonyamártással készült libasültjét, Jóna Bíró Viktória vargányás részeges libamellét és Szabó Józsefné káposztás pogácsáját külön díjazták. S mint minden vigadalom, úgy a Márton napi sokadalom is csürdöngölő bállal zárult Ikerváron.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!