Ikervár

2015.03.01. 17:00

Amatőrök a Nemzeti Színházban

Ikervár - Vas megyéből koordinálja Pásti József a Kárpát-medencei nem hivatásos színházi műhelyek és színjátszó csoportok számára rendezendő találkozót és minősítő fesztivált, amelyet első alkalommal rendez meg a Mária Rádió világcsalád budapesti központja a Nemzeti Színház együttműködésével és támogatásával.

Civil Tudósítónktól

- A találkozó elsődleges és legfontosabb célja, hogy lehetőséget kínáljon a határon innen és túl működő csoportok bemutatkozására és a színjátékos kapcsolatok erősítésére. A tervezet szerint a versenyre egzisztencialista drámával, Visky András Tanítványok című művének tetszőlegesen választott jelenetével, továbbá a Negyedik király legendájának önálló dramatizálásával, illetve szakrális témájú művek színpadra állításával lehet jelentkezni - tájékoztatott Pásti József, a program instruktora, koordinátora.

A. Szabó Magda, a Nemzeti Színház Stratégiai igazgatója a napokban fogadta az ikervári Pásti Józsefet, a Mária Rádió megbízottját. A találkozó ütemezéséről és részleteiről egyeztetettek
Fotó: Pásti Józsefné

A jelentkezés kritériumaként megjelölt kategóriák és művek reménykeltők arra nézve, hogy a Kárpát-medencei amatőr színjátszó műhelyeket új, eddigiektől eltérő kihívások elé állítsa. Az instruktor hangsúlyozta, hogy a szakralitással kívánnak keretet adni a találkozónak, bár - mint mondta - Pilinszky terminológiájával élve a színház eleve szakrális művészet, hiszen csakis a transzcendens utalás képes megadni a színpadi történésnek a jelenlét igazságát.

A kétfordulós amatőr színjátszó találkozó döntőjének 2016 tavaszán a Nemzeti Színház ad otthont, és biztosítja a minősítést végző szakembereket is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!