Jánosháza

2016.05.15. 18:08

Exkluzív fotók a jánosházi kastélyból - Bejárták a helyi értékeket a városban

Megyei Honismereti és értéknap helyszíne volt Jánosháza. Nem csak elméletben volt szó a helyi kincsekről: bejárták a résztvevők az épített örökség legfontosabb állomásait a városban, a kastélytól a Ritter Múzeumig. Egy, már nem létező településről is szó volt, és emlékeztek a város hőseire.

Bakos Ágnes

Kastély

Különleges élményben lehetett része az értéknap résztvevőinek: bejárhatták az Erdődy-Choron-várkastélyt. Persze csak a biztonsággal megközelíthető területeket, hiszen több része is balesetveszélyes az épületnek. Vár a felújításra és már nem is kell sokáig várni, bár a funkciója még mindig nem végleges. Az biztos, hogy a fenntartható tartalommal kell megtölteni a több száz éves múltú épületet. – Most úgy néz ki, hogy ismét vadászkastély lesz belőle – mondta el az értéknapi sétán Németh Zoltán önkormányzati képviselő. A kastély a kemenesaljai térség meghatározó épülete volt századokon át, az utolsó tulajdonosa a második világháborúban halt meg. Azóta, ahogy a helyiek a hétvégén is anekdotáztak róla: óvoda és menza is az épületben és múzeumnak is helyet adott. Helytörténeti, vadászati gyűjtemény a jövőben is lehet majd a kastélyban, amely 1,5 milliárd forintból újulhat meg a következő két évben. Most romos a kastély, a jánosháziak arról meséltek, hogy itt voltak óvodások, a huszonévesek pedig azt, hogy utoljára akkor jártak bent, amikor gyerekcsínyként beszöktek a falak közé. Most végigfotózták az épületet és a kilátást is az értéknap résztvevői.

Templom

Pár méterre a kastélytól, külsőleg már a legszebb formáját mutatja a Keresztelő Szent János plébániatemplom. Bodorkós Imre atya mutatta be a templomot a csoportnak. Mesélt arról, hogy a templom névadó szentjét, a szokásokkal ellentétben úgy „keresték" a település nevéhez – hiszen az alapítóról kapta a nevét Jánosháza, nem pedig Keresztelő Szent Jánosról. A templom Ferenc-oltára a sümegi ferencesektől származik és a szombathelyi Székesegyház elődjéből két fapaddal büszkélkedhetnek. Rossz állapotúak, felújítanák a két padot, ahogy a teljes templombelsőt. Kormányzati ígéret már van a renoválásra. Katolikus település Jánosháza, szemben a környék több más településével. Ötven-hatvan meghatározó, jánosházi egyházi személyt említett Bodorkós Imre. Fontos még a városban Szent Márton, hiszen az egykori, ma már nem létező Varsány településen a katonaszentnek állítottak templomot, valamint jelentős még a Szent Vendel-kultusz – tette hozzá a plébános.


Múzeum

– A második világháborúban elveszett a helytörténeti gyűjtemény nagy része, utána kezdték ismét összeállítani – mutatta be a Ritter Múzeumot Horváth Péter, a Jánosházi Honismereti és Művelődési Egyesület tagja. A 2010-es falunapon adták át a mostani helyén a múzeumot. Nem mellékes, hogy Jánosháza történelméből mintegy 7 ezer éves a legrégebbi tárgyi emlék. A helyi polgárságról, a cigányságról, a sport- és egyesületi életről, valamint az egykor jelentős zsidóságról is szólnak kiállításrészek a Ritter Múzeumban. A zsidóságnak pedig más emléke is van: a temető.

A zsidó temető

– A legkorábbi sírkő a temetőben 1782-es – mutatta a helyszínen Tullerné Szalai Ildikó, a helyi honismereti egyesület tagja. Jelentős volt a jánosházi zsidóság és sajnos egyedi abban is, hogy a második világháborúban elhurcoltak közül a kevés túlélő sem tért vissza a városban. Gyakorlatilag nincsenek már zsidók a városban. Pedig annak idején nem csak zsinagóga, hanem iskola is állt a városban, sőt, jesiva is, ahová az egész országból érkeztek fiatalok. Mintegy három utcát érintett a jánosházi gettó a második világháború idején. A 395 fős jánosházi zsidóság tagjai közül 335 fő veszett oda Auschwitzban. 1959-ből még negyvenfős zsidó közösségről van feljegyzés, azóta tűnt el a városból a közösség.

Koszorúzás

Nem csak a második világégés áldozataira, hanem mindkét világháború hőseire is emlékeztek az értéknapi sétán. Megkoszorúzták a Hősök szobrát: a Vas Megyei Honismereti Egyesület képviseletében Zsámboki Árpád és dr. Kövér István; a Jánosházi Honismereti és Művelődési Egyesület nevében Molnár Tiborné és Horváth Péter. Zsámboki Árpád hangsúlyozta: a hősökre kegyelettel emlékezni az utókor kötelessége.

Szervezők

A tartalmas és mozgalmas hely- és honismereti programot Jánosháza önkormányzata, a Jánosházi Honismereti és Művelődési Egyesület, a Vas Megyei Honismereti Egyesület, a Nemzeti Művelődési Intézet Vas Megyei Irodája, a Vas Megyei Önkormányzati Hivatal, a Millenium Polgári Egyesület, és a Tóth Zoltán Jánosháza Ifjúságáért és Sportjáért Alapítvány közösen szervezte, valamint a Művelődési Otthon és Könyvtár is kivette a részét a programból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!