Kemenesmagasi

2016.12.28. 19:20

Az elesett hősökre emlékeztet a Népház

Kemenesmagasi - Szép ünnepséget tartottak a faluban, ahol újra visszanyerte régi fényét a Népház.

Cseszkó Tamás

Sebestyén Zoltán, a település polgármestere mindig tud izgalmas hírekkel szolgálni, most éppen a hányatott sorsú Népház történetét osztotta meg velünk.

A felirat a régi helyén, a márványtáblát tavasszal újítják fel Fotó: Cseszkó Tamás

- 1936-ban szentelték fel az új Népházat az akkoriak, a Kárpát-medencében egyedülálló módon a homlokzatra, a bejárat fölé építették be az I. világháború hősi halottai márványtábláját a következő felirattal: Népház az elesett hőseink emlékére - elevenítette fel a polgármester Magasi történetének gyönyörű mozzanatát. Aztán jöttek a nehezebb esztendők, a felirat eltűnt a homlokzatról, igaz, az emléktáblához nem mertek hozzányúlni.

- A 2016-os év sok jót hozott a falunak, és év végére végre visszakerült méltó helyére a felirat. A régi márványtábla és az azt közrefogó dombormű azonban még felújításra vár, a munkálatokat viszont a hideg idő miatt kénytelenek vagyunk jövő év tavaszára halasztani - árulta el Sebestyén Zoltán, hozzátéve, hogy nagyon boldog, hogy a nyolcvanadik évfordulóra visszaállították a régi feiratot, és ezzel méltó módon emlékezhettek a Nagy Háború századik évfordulójára is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!