Kert

2015.10.13. 14:09

Megeszi a diót az almamoly: Az esetek többségében a beteg burok alatt egészséges termés lapul

Megyei körkép - Fertőzések és kártevő rovarok rontják az idei diótermés mennyiségét és minőségét. Sok dióban nem zajlott le az almamoly átalakulása, lárvája azonban így is éppen elég kárt okozott ahhoz, hogy a termés fogyaszthatatlan legyen.

Az utóbbi napok nedves, csapadékos időjárása miatt elszaporodtak a diófákat megtámadó baktériumos fertőzések, valamint a gnomónia. Az almamoly egész évben rajzott, és ennek eredménye az lett, hogy az idén a termés jó része molyos, illetve hernyós lett.

Az almamoly egész évben rajzott, és ennek eredménye az lett, hogy az idén a termés jó része molyos, illetve hernyós lett, hallottuk Borh Gyulától, aki meg is mutatta a molyos diót. Fotó: Médiaközpont

– Ezek a hernyók pusztítják el a diótermést. Viszont ha ezeket a barna héjú diókat feltörjük, akkor azt tapasztaljuk, hogy belül nagyrészt épen megmaradtak a termések. Elég későn kapta meg a fertőzést, tehát nagyon nem tudott a dió belsejébe hatolni. Fel kell törni, és gyakorlatilag fogyasztható, vétek lenne kidobni – hangsúlyozta Both Gyula, a Vas Megyei Növényvédő és Növényorvosi Kamara elnöke.

Új jelenség a dióburokfúró légy, amely csak a külső burkot támadja, tehát nem hatol be a termés belsejébe. Az esetek többségében a beteg burok alatt egészséges dió lapul. A fertőzést a levelek is jelzik, felületükön ilyenkor elváltozás tapasztalható. A növényvédelemben jártas szakember azt javasolja, hogy ezeket gyűjtsük össze, égessük el, majd egy késő őszi és kora tavaszi rezes permetezéssel megelőzhetőek ezek a betegségek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!