Körmend

2013.05.14. 10:17

Új tankerületi vezető Körmenden

Körmend - Az országban 198 tankerület működik, a járási rendszerhez igazodnak.

Kozma Gábor

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ körmendi tankerületét Farkas Tiborné vezeti. Farkas Tiborné, vagy ahogyan sokan szólítják, Panni, diplomáját 1982-ben szerezte a szombathelyi tanárképzőn. A közoktatás vezetői kistérségi tanügyigazgatási szakértői diplomáját a szegedi tudományegyetemen kapta kézbe.

- Az oktatásba sokrétű tapasztalatot szereztem, mivel 27 évig tanítottam, 18 évig pedig iskolavezető tanító voltam. 2005 óta a kistérségi tanügyigazgatással foglalkoztam a körmendi kistérségben. A körmendi polgármesteri hivatalban évekig közoktatási és közművelődési előadóként dolgoztam, majd közigazgatási alap-és szakvizsgát tettem.

A kinevezés elsősorban szakmai elismerést jelent számomra, továbbá lehetőséget és kihívást egyszerre, hogy részese lehetek egy új, stabil és áttekinthető, fenntartható oktatási rendszer kiépítésének - fogalmaz. Munkája jelentősen megnövekedett, hiszen 14 intézmény működését kell figyelemmel kísérnie.

Farkas  Tiborné  beszédet tart a város főterén.  Új szerepbe került. Fotó: Szendi Péter

Feladatai között szerepel a járásban működő iskolák irányítása, pedagógiai munkájának koordinálása, kapcsolattartás az intézményvezetőkkel, pedagógusokkal és a köznevelés egyéb szereplőivel. A tankerületi központban összesen öten dolgoznak, pénzügyi, tanügyigazgatási és személyügyi referensek. Ők a járás oktatási intézményeiből kerültek a tankerülethez.  

- Hozzánk Egyházasrádóctól egészen Őriszentpéterig bezárólag tartoznak az általános iskolák, 10 székhely intézmény és 4 tagiskola. Köztük a körmendi gimnázium és pedagógiai szakszolgálat folytatja a vezető. Járásunk 46 településből áll, ezek között jó és rosszabb anyagi kondíciókkal rendelkező helységek is vannak. Úgy látom, hogy az önkormányzatok igyekeztek jó gazdái lenni iskoláiknak, de a lehetőségeik és a szándékaik nem mindig kerültek összhangba.

A szerényebb anyagiakkal rendelkező településeken minőségi javulást kell, hogy jelentsen az állami fenntartás és működtetés. Úgy gondolom az állam a jó gazda szerepében képes lesz az egyenlőtlenségek mérséklésére - jelenti ki. Mint mondja, az új rendszert minden szereplőnek tanulnia, szoknia kell még, hiszen az együttműködés új formájáról van szó.

- Ezt kell megtanulnunk és az iskolás gyermekek javát szolgálva működtetnünk az intézményeinket - teszi hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!