Körmend

2013.09.23. 13:20

Egyre fontosabb a szektor

Gyors ütemben öregedik el az ország lakossága, a Ratkó-korszak szülöttei százezrével mennek nyugdíjba ezekben az években.

Kozma Gábor

Éppen ezért fontos megbecsülni minden olyan gesztust, amely a szociális ellátást segíti, vagy erre hívja fel a figyelmet – hangzott el a körmendi Szociális Szolgáltató és Információs Központban, ahol nemrég tajvani adományt nyújtottak át. Bebes István polgármester elmondta, hogy az elöregedés óriási problémákat hoz már pár év múlva a társadalomban, s ha ezeket nem kezeljük időben, abból baj lehet. Éppen ezért ad mindenben előnyt e szektornak a város, így befogadta és megvalósította az adományozóval egyetemben az új és európai nívójú idősek otthonát.

Legutóbb Tajvan budapesti nagykövete, Hon Marietta Kao Liau látogatott az intézménybe, ahol az új vezető, Boros Barna fogadta. Az eseményen, a többi között, részt vett Gombásné Nardai Ibolya járási hivatalvezető, Ékes József országgyűlési képviselő, aki a kapcsolatot összehozta a szigetország és a város képviselői között. Ott voltak a körmendi intézmények vezetői, a lakók és gondozottak, nem utolsó sorban az alkalmazottak.


Hon Marietta Kao Liau asszony beszél, mellette W. Farkas László, ülnek: Boros Barna, Gombásné Nardai Ibolya és Bebes István (Fotó: Horváth Csaba)


A nagykövet asszony beszédében, amelyet W. Farkas László fordított magyarra, kifejtette: hazája szociálisan rendkívül érzékeny, mert nagyon sok az idős ember, akiket a társadalom megbecsül. Ugyanilyen fontos persze minden tajvani lakos, de akik törődést igényelnek, így az idősek mellett a gyerekek, azok jelentős állami támogatást kapnak. A diplomata orvosi eszközöket adott át, jelezve: a kapcsolat a jövőben folytatódik. 

Az adományozó ünnepségen többen felszólaltak és kiemelték: Körmend viszonyulása e szektorhoz példa értékű. Sajnos, nem áll ez az ország egy jelentős részére, mert a napi gondok felemésztik a szükséges anyagi és erkölcsi erőt. A tajvani és hasonló adományok viszont újra hitet adnak és megerősítik a fejlesztési törekvéseket. Ez utóbbiakról is szólt Bebes István polgármester, aki elmondta, hogy a szociális szektor támogatása, legyen szó bármely ágáról, a jövőben is stratégiai iránya lesz Körmendnek. 

– Amikor megköszönjük nagykövet asszonynak az adományt, akkor biztosíthatjuk arról, hogy jól és értően használjuk. Itt nem csak az eszközökre gondolok, hanem arra a humanista szemléletre és szellemiségre, amit hazája képvisel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!