Körmend

2013.09.09. 15:40

Egyre népszerűbb a spinning Körmenden

Van, amikor tekerünk és haladunk, s van, amikor tekerünk és egyetlen centit sem megyünk előbbre. Ez utóbbi a spinning.

Kozma Gábor

- 2010 elejét írunk. Adott egy edző, egy terem, valamint 11 bicikli. De nem a hagyományos szobakerékpár, hanem a spinning - eleveníti fel a kezdeteket Honfi-Kovács Tímea, a körmendi ipari park munkatársa. Azon apropóból, hogy rövidesen 3. alkalommal rendezik meg a városban a spinning maratont. De miről is van szó?

- Egy olyan csoportos sportolási módszerről, amely nem csak testileg, de mentálisan is feltölt - folytatja Tímea. - Az edzések alapja a ritmus, a zene, ami lehet megnyugtató vagy éppen inspiráló. Kire éppen milyen hatással van. Tudatos, hatékony, kontrollált edzésmódszerről beszélünk, aminek nagyon fontos élettani előnyei vannak: szívműködés, állóképesség, pulzuskontroll. Mindemellett számos lélektani hatása is akad, így oldja a stresszt, kezeli a depresszió tüneteit, növeli az önbizalmat és a teljesítőképességet. Nem beszélve arról, hogy közösségben teker a művelője, így nevezhetjük akár csoportterápiának is.

Spinningesek a város főterén. Látványos és sikeres a sportág (Fotó: Kozma Gábor)

Körmenden megint elindult valami, ami mára már több mint 200 embert mozgat meg a városban. Nagyon rövid idő alatt lett népszerű e szabadidős sport. Lány hozta anyukáját, férj a feleségét vagy fordítva. Családok járnak együtt és felváltva tekerni. A nyugdíjasok körében is kitört a spinning-mánia. Életerős, vidám, nagymamakorú hölgyek vették mára birtokba a körmendi edzőtermet.

- Az is sokat elárul, hogy körmendiek mellett a környező településekről is nagyon sokan járnak hozzánk edzeni, hogy az az egy óra csak az övék legyen. Hogy a közösség részesei lehessenek - folytatja Tímea. - Azt hozzá kell tennem, hogy a sikerhez szükségeltetik egy olyan vezető, edző, aki a közösségének minden tekintetben az élén áll. Kell hozzá a maximalizmus, a sport iránti alázat, a küzdeni akarás. És kell hozzá egy Szupi, aki hetente 16 alkalommal biztosítja a lehetőséget a sportkedvelőknek.

Immáron három éve minden szeptemberben, kiegészülve pécsi, szombathelyi, zalaegerszegi spinningesekkel, többórás maratont rendeznek a városban. Így lesz ez szeptember 14-én szombaton is, amikor a harmadik maratonon több mint 170-en szállnak majd nyeregbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!