Körmend

2014.10.28. 19:55

A várossá nyilvánítás 770. évfordulójára megújult a kiállítás

Körmend – Bemutatták a megújult múzeumot, átadták a városi elismeréseket – így ünnepelt kedden Körmend.

Markó Petra

Kátai Zoltán énekmondó varázsolt ünnepélyes hangulatot kedden a körmendi Batthyány kastély dísztermébe, ahol a város lakói közül sokan összegyűltek a múzeum új állandó kiállításának megnyitójára. Jeles dátum Körmend életében október 28-a, hiszen ekkor ünnepeli várossá nyilvánításának évfordulóját.  IV. Béla király 1244-ben ezen a napon adományozott városi kiváltságlevelet a településnek, vagyis éppen 770 évvel ezelőtt. Ebből az alkalomból négynapos programsorozatot szervezett a helyi önkormányzat és a városi kulturális központ. A kíváncsi látogatók előtt kedd este megnyílt az a mintegy 25 millió forintból megújult tárlat, aminek a Batthyány Kastély Múzeum épülete ad otthon.

A megújult állandó kiállítás keddi megnyitóján dr. Sepseyné dr. Vígh Annamária (balról) értékelte a Körmenden végzett munkát. Mellette dr. Nagy Zoltán, aki éppen a velocipéden ülő Móricz Pétert fényképezi. Fotó: Szendi Péter

A kastélyegyüttes kezelői jogának birtokában számos programot tud elindítani a város, így ennek a folyamatnak egy állomása volt a múzeum állandó kiállításának felújítása is. Az intézmény első emeletén egy két részből álló kiállítást alakítottak ki, ami most tárult először a látogatók szeme elé. Három teremben mostantól a várostörténeti kiállítás látható, négyben pedig a Batthyányak történetét bemutató tárlat. Az első teremben a város történetének kezdetéig kalauzolják vissza az érdeklődőket egészen a 19. századig. A másodikban a település 20. századi története mutatkozik be, színesítve a kiemelkedő körmendi személyiségek életével, és kialakítottak egy termet a kézműves és helyi egyesületek emlékeinek, valamint a kastélypark múltját idéző dokumentumoknak is. Ezen kívül pedig a város történelméhez szorosan kötődő Batthyány-családhoz kapcsolódó emlékek is méltó helyet kaptak.

Bebes István polgármester ünnepi köszöntőjében hangsúlyozta: a most átadott kiállítótér egy újabb bizonyíték arra, hogy a forrásokat jól és hasznosan tudjuk felhasználni, és igenis méltók vagyunk arra, hogy további támogatást kapjunk, aminek segítségével a teljes Batthyány-kastélyt fel lehet majd újítani.

A polgármester után dr. Sepseyné dr. Vígh Annamária, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Közgyűjteményi Főosztályának vezetője értékelte a Körmenden végzett munkát. Mint mondta, látta, hogy a város szívvel-lélekkel dolgozott az elmúlt időszakban azért, hogy ez a fantasztikus örökség – ami párját ritkítja az országban – megfelelő köntösbe öltözhessen. Hozzátette: ez azért is fontos, mert az egész nemzet javát gyarapítja határon belül és túl is. Nagy örömmel vett részt a mostani rendezvényen, mert tudja, hogy itt minden kis lépésért nagy küzdelem folyt és folyik.

Az est zárásaként az ünneplő tömeg átvonult a Szabadság térre, ahol átadták a városi elismeréseket: azokat díjazták, akik az évek alatt sokat tettek a városért. Bebes István polgármester diplomájának megszerzésének 50. évfordulója alkalmából arany dísz-oklevélben részesítette Sodics Lászlóné tanítónőt. A város kiemelkedő környezet- és természetvédő tevékenységéért és munkásságáért a Körmendi Várkertért Egyesületnek Molnár Lajos-díjat adományozott, amelyet a szervezet képviselője, Bakóczai-Ihrig Gusztáv vett át. A képviselő-testület a Körmend Város Érdekében Kifejtetett Sportmunkáért Kitüntetés arany fokozatú oklevelét pedig Molnár Csabának, a Somogyi Béla Általános Iskola testnevelő tanárának, úszó- és vívóedzőnek ítélte oda.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!