Körmend

2015.10.05. 06:17

Bandériumi új zászló: Régi korokat idéznek már 10 esztendeje a lovasok

Körmend - A Batthyány Lovas Bandérium a város meghatározó és országosan is ismert civil csoportja. Tíz éve alakultak és új zászlót is szenteltek.

Kozma Gábor

A Batthyány Ádám nevét viselő lovas bandérium 2005. augusztusában alakult meg Körmenden. Céljuk az volt, hogy bemutassák a 17. század kiemelkedő hadvezérének lovas csapatát, fegyverzetét, felszerelését és harcmodorát. Tíz évvel ezelőtt néhány lelkes fővel indultak, jelenleg a támogatókkal együtt harminc fővel működnek. Horváth János kapitány elmondta, hogy a lovak szeretete és a barátság közéjük sodort több hölgyet, rájuk nagy szükség volt.

– Háborús jeleneteknél ők ápolják a sebesülteket, segítenek a főzésben és bevallom, nélkülük igazi káosz lenne körülöttünk. Az is nagy öröm, hogy az utóbbi időben több fiatal taggal is bővültünk. Már kezdtem félni, hogy nem lesz utánpótlás, hiszen a lovaglás eléggé elnőiesedett mostanra. Az ifjoncok között vannak lányok is, fiúk is, így talán nincs ok az aggodalomra – mondta a bandérium oszlopos tagja, akit a legtöbben csak Csinajént ismernek.

Horváth János és társai a Gombásné Nardai Ibolya által átadott, Rácz Miklós által készített zászlóval(Fotó: Jámbori Tamás)

Az alapítás óta eltelt tíz esztendő meglehetősen sok munkával, szervezkedéssel járt. Mára a Batthyány Lovas Bandérium országos hírű hagyományőrző csapattá nőtte ki magát. Állandó résztvevői különféle programoknak, hívják őket többek között Gyulakeszire, Szigetvárra, Kőszegre, Szombathelyre, Sárvárra, Tatára múltidéző programokra, de kisebb programokból sincs hiány: a környék falunapjairól, szüreti felvonulásairól sem hiányozhatnak. A csapat idén ünnepli fennállásnak tizedik évfordulóját. A jubileumot igyekeztek emlékezetessé tenni, díszes zászlót avattak, zászlóanyának Gombásné Nardai Ibolyát, a Körmendi Járási Hivatalának vezetőjét kérték fel. A méltóságteljes esemény kapcsán a kapitány elmondta: régi zászlójuk sok mindent látott, az elmúlt időkben mindenhová magukkal vitték.

– Ez egy meggypiros zászló, fecskefarkas és Szűz Máriát ábrázolja. Kézzel festett és gyönyörű zászló, nagy becsben tartottuk. Elvesztése egyébként nagy szégyennek számított a korábbi századokban, a zászlóhordó a második legnagyobb rang volt a csapatban. Most ezt a világlátott zászlót cseréltük le az évforduló kapcsán egy zöld színűre, ami szintén kézzel festett és fecskefarkas. Az új zászló rúdjába Óra Krisztián káplán vert 3 szöget, ami a Szentháromságot jelképezi. A város nevében a polgármester, Bebes István, a lovasok képviseletében Horváth János kapitány vert be egy-egy szöget, majd Rácz Miklós, a zászló készítője fejezte be a munkát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!