Körmend

2016.02.23. 09:15

Bolondesküvő - Rockerre jött a püspök, papra meg a boszorkány

Körmend - Bolondesküvő volt maskarásokkal, táncosokkal és zenészekkel nemrég a város utcáin, terein. Most is százak tapsoltak a fiataloknak.

Kozma Gábor

Az idén Pár Zoltán és Meszte Lenke házasodott a farsangi bolondesküvőn. A programot a Béri Balogh Ádám Táncegyüttes Kulturális Egyesület (BBA) szervezte, karöltve a viszáki hagyományőrzőkkel, akik egy igazi őrségi népszokással ismertették meg az érdeklődőket. A rönkhúzás igazi őrségi hagyomány, akkor tartották meg a falvakban, ha vízkereszt és hamvazószerda között nem volt lakodalom a faluban. Körmenden a BBA kezdeményezésére közel tíz esztendeje szerveznek rönkhúzást. Az idén a táncosok meghívására a viszáki hagyományőrző rönkhúzók is eljöttek - már nem először -, így még hitelesebb, ízesebb volt az esemény.

A bolondos nászmenet a Rampa borozótól indult, és egészen a Művelődési Ház Berzsenyi utcai épületig haladt. Persze közben beiktattak több állomást. A Kónya Kávéháznál állt meg először a lakodalmas menet, a tömegben pogácsát, süteményeket, jóféle italokat és szerencsehozó kártyákat kínáltak. A lakodalmas csoportosulást egy-egy ilyen megálló alkalmával lehetett igazán szemügyre venni, s őszintén szólva nemcsak a bolond pár, hanem a násznép néhány tagja is felhívta magára a figyelmet. Mert volt ott terhes nő pongyolában, állati jelmezbe bújt alakok, rockerek, papok, püspökök, gázálarcos férfiak, öregasszonyok, boszorkányok és egyéb csúf vének. Volt tánc, és felcsendültek olyan lakodalmas örökzöldek, mint a Lakodalom van a mi utcákban vagy a Már minálunk babám kezdetű nóták. Végül megtörtént az esketés, egybekelt Pár Zoltán és Meszte Lenke. A helyszínen elárverezték a fenyőrönköt, aztán a mulatságra sem kellett várni. A Művelődési Ház nagytermében tartották a lakodalmat, menyasszonytánccal.

A farsangi rönkhúzás előre összeállított forgatókönyv szerint zajlik, s mint a több száz városi érdeklődő tapsa is bizonyította, a hagyomány él. Köszönhetően a BBA csapatának, hiszen a farsangi eseményen a táncosok apraja-nagyja részt vett, kiegészülve a Régió Egyesület tagjaival, a Batthyány Bandérium lovasaival, a Tulipánt zenekarral és a Lajta Táncegyüttessel.

Korbacsics Tibor főszervező úgy fogalmazott: ezúttal is a jókedv, a vigadalom, a móka és természetesen a hagyományőrzés volt a fő szempont. - S talán az, hogy a szürke téli napok után megmutatta magát a tavasz. Egy igazi mókás játék, sok-sok szereplővel és érdeklődővel. Kell-e ennél több?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!