Körmend

2016.12.12. 18:05

Hárommilliárd forintos fejlesztések a Batthyány-kastélyban

Körmend - Tovább szépül a Batthyány-kastély: erről beszélt a közmeghallgatáson Bebes István polgármester.

Kozma Gábor

Közmeghallgatást tartottak a Batthyány-kastélyegyüttes további fejlesztési lehetőségeiről. Megtudhattuk: a tervek szerint a következő néhány évben mintegy 3 milliárd forintból felújítják az épületkomplexum egyes részeit. Bebes István polgármester elöljáróban beszélt az eddig elért eredményekről. Kiemelve, hogy a színház épületének külső és belső megújítása, valamint a negyvenhektáros őspark rendbetétele és fejlesztése jelentős sikereket jelentenek.

A városvezető elmondta, hogy két ütemben újult meg a várkert, azt követően pedig felújították és új funkciókkal töltötték meg a volt lovarda, azaz a színház épületét, amely nemcsak Körmend, hanem a térség meghatározó létesítménye lehet a jövőben. Kitért arra is, hogy a Batthyány Örökségközpont létrehozásával lehetőség nyílt arra, hogy méltó módon és környezetben tudják bemutatni a Batthyány család szellemi és kulturális örökségét. Jelenleg pedig a vadászlak rekonstrukciója zajlik, ahol új kiállítótereket alakítanak ki, a sokszínű Batthyány-örökség természetvédelmi ágának bemutatására.

Bebes István polgármester tájékoztatott a Batthyány-projektről Fotó: Jámbori Tamás

Bebes István elmondta azt is, hogy két újabb, jelentősebb forrást sikerül szerezni, így a következő néhány évben komoly előrelépések történhetnek az épület teljes megújítását illetően. A Nemzeti Kastélyprogramnak köszönhetően közel 3 milliárd forint összértékű fejlesztésről van szó, amelynek pontos tartalmáról még zajlanak az egyeztetések. A forrásokból szeretnék felújítani a főépület teljes homlokzatát, megoldanák a tető és a nyílászárók cseréjét, valamint újabb kiállítóterek kialakítását is tervezik.

Ezek különféle interaktív kiállításoknak adnának helyet. A polgármester hozzátette: az már most látható, hogy a későbbiekben további források bevonására lesz szükség, hiszen ez az összeg nem lesz elegendő minden elképzelésük megvalósítására.

A közmeghallgatás második felében Hermann Judit projektmenedzser elmondta, hogy hazai és külföldi támogatásokból összesen 2,85 milliárd forintból megkezdődhet a Batthyány-kastély főépületének és a kapcsolódó épületeknek a megújítása. A cél a külső elemek rekonstrukcióján túl az, hogy olyan tartalmakat alakítsanak ki az épületben, amelyek turisztikai szempontból vonzóak.

Így interaktív elemekkel bővítenék a meglévő anyagot, amely történeti és vallási szempontból is bemutatná a neves, nagy múltú családot. Hangsúlyozta: fontos, hogy a gazdag Batthyány-örökséget változatosan és élethűen tárják a közönség elé.

- A kastélyegyüttes megújítása és a funkciók kibővítése nemcsak a körmendiek számára jelentene sokat, hanem mindazoknak, akik érdeklődő turistaként felkeresik a Batthyány-kastélyegyüttest, növelve ezzel a város turisztikai vonzerejét - húzta alá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!