Körmend

2016.03.06. 16:25

Állást foglalt a körmendi Fidesz és Fidelitas befogadóállomás-ügyben

Körmend – „Magyarország Kormánya nem hajlandó folytatni azt a tétlenséget, amely az Európai Uniót jellemezi és, ha kell, saját kezébe veszi az irányítást” – írja közleményében a körmendi befogadóállomás felépítésére reagálva a Fidesz és a Fidelitas körmendi szervezete.

Bakos Ágnes

A sajtónyilatkozatban azt írják: közbeszéd lett Körmenden a rendészeti szakközépiskola területén a héten felállított ideiglenes befogadóállomás.

„A lépés világosan jelzi, hogy hazánk kormánya nem hajlandó folytatni azt a tétlenséget, amely az Európai Uniót jellemezi és, ha kell, saját kezébe veszi az irányítást. Amíg Brüsszel az értelmetlen és teljességgel hatástalan kötelező letelepítési kvótát próbálja meg ráerőltetni a tagállamokra, addig Magyarország cselekvésre szánta el magát.” – írta a közlemény.

Az állásfoglalás szerint, habár a kormány által tavaly meghozott fizikai és jogszabályi intézkedések hatására jelentősen lecsökkent a hazánk területére illegálisan belépők száma, most mégis fel kell készülni arra, hogy az EU tétlensége miatt újabb migrációs hullám éri el az ország déli határait – így fogalmaznak a szervezetek.

„Amennyiben erre sor kerül, fel kell készülnünk arra, hogy az erre a célra kijelölt táborok megtelnek. A kormány emiatt ideiglenes tartaléktáborokat alakít ki az ország több pontján, tehermentesítendő a főbb befogadóállomásokat. Fontos hangsúlyoznunk, hogy az ország keleti részében felszámolandó táborok jogilag és idegenrendészetileg menekülttábornak minősülnek, amelyek teljesen más státuszúak, mint a körmendi tábor. Így hamisak és félrevezetőek azok az információk, amelyek arról szólnak, hogy városunkba helyezik át a menekülttáborokat. Éppen ellenkezőleg. A lépés összhangban van Orbán Viktor, miniszterelnök azon szándékával, hogy az ország összes menekülttáborát felszámolják.” – magyarázza a közlemény a körmendi tábor szükségességét.

Leszögezik: „Magyarország nem kíván befogadni egyetlen bevándorlót sem, Brüsszel tétlensége ugyanakkor arra készteti az ország vezetését, hogy felkészüljünk minden eshetőségre. Ennek a felkészülésnek egyik lépése a Körmenden és Szentgotthárdon felállításra kerülő ideiglenes tartaléktáborok. Reméljük, hogy nem kerül sor a táborok megnyitására, ugyanakkor amennyiben ez mégis bekövetkezne, városunk felkészülten várhatja az ide érkező illegális bevándorlókat. A város vezetése megtette azokat a szükséges lépéseket, amelyek mind-mind a lakosság érdekeit és biztonságát szolgálják.”

Megismétli a közlemény Bebes István, Körmend polgármesterének tájékoztatását: kérte a tábor kerítésének megerősítését, a fokozott rendőrségi jelenlétet, a térfigyelő-rendszer kibővítését, valamint a hétfői napon kérvényezni fogja a Magyar Honvédség jelenlétét is.

A körmendi Fidesz és Fidelitas szerint, vannak olyanok, akiknek a lakossági pánikkeltés és a széthúzás az érdeke.

„A Bana Tibor vezette Jobbik minden alkalmat megragad arra, hogy feszültséget és félelmet keltsen a város lakóiban. Konstruktív, előremutató, a lakosság érdekit szolgáló javaslatok megfogalmazása helyett, kizárólag saját politikai céljaik vezérlik őket. A megfelelő szakértelem hiányában arra kényszerülnek, hogy néhány plusz szavazatért cserébe, ferdítsenek, hazudjanak és a lakosságban félelmet keltsenek.” – írja a március 6-ára keltezett közlemény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!