Körmend

2016.02.23. 11:10

Sokoldalú kulturális terek - minősített kulturális intézmény Körmenden

Körmend - Nincs könnyű helyzetben a kultúra, és ha díjat ér az itteni munka, arra oda kell figyelni. Már csak a városi közösségek miatt is.

Kozma Gábor

A Körmendi Kulturális Központ munkatársai nemrég Minősített Közművelődési Intézmény címet vehettek át. A szakmai elismerést az elmúlt két esztendő munkálatainak értékelésével vívták ki maguknak a körmendiek az ország más, összesen tizenegy kulturális intézményével együtt. A Pesti Vigadóban az elismerés átadásakor az intézmény munkája mellett kiemelték Bebes István polgármester kultúrapártoló tevékenységét is. H. Vörös Márta igazgató elmondta, hogy idáig eljutottak, az egy hosszú folyamat eredménye, és a város támogatása nélkül nem sikerülhetett volna. A csapat azon dolgozik, hogy a körmendiek igényes programokon szórakozhassanak.


- A cím egy munka megkoronázása, de elvárás is a jövőre vonatkozóan - fogalmazott. - Valamilyen szinten mindenki teljesít. Lehet, hogy alacsony elvárásoknak megfelelően, lehet, hogy nagyon magas, kiemelkedő szakmai nívón. Ahhoz, hogy különbséget lehessen tenni, különböző szempontokat vizsgálnak, hasonlítanak össze. Ez azonban nem megy másként, csak akkor, ha azonos rendszerben végzik az ellenőrzéseket. Ennek érdekében dolgozták ki világszerte, így hazánkban is a kulturális minőségbiztosítás feltételrendszerét, illetve vizsgálatát. Az eljárás során a legkevésbé azt kutatják, hogy mennyien vannak, vagy mennyire érzik jól magukat a közönség soraiban. Ez csak egy része az egész vizsgálatnak. Az egész intézmény munkáját tekintik át, így a vezető és minden munkatárs feladatát - hallottuk.

H. Vörös Márta azt is elmondta, hogy különleges dolog, amikor azzal szembesülnek, hogy a számukra természetes és egyértelmű munkavégzés országosan kiemelkedő eredményeket hoz. Ilyen volt 2013-ban az első ízben megrendezett Európa Napokkal elért országos II. helyezés a legjobb gyakorlatok között. Az elmúlt néhány esztendő a város kulturális életében több változást hozott. Öt évvel ezelőtt még Kulturális Központ és Faludi Ferenc Könyvtár névvel működött az intézmény, 2013-tól összevont intézmény részévé vált a Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum is. Ekkortól már Körmendi Kulturális Központ, Múzeum és Könyvtár néven működik az intézmény. Az egységek megőrizték nevüket önállóan, de egy igazgatás alá kerültek. A Faludi Ferenc Könyvtár vezetője Mecsériné Doktor Rozália, aki 12 munkatársával együtt látja el a nyilvános könyvtári feladatokat. A Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum sikeresen megőrizte területi múzeum funkcióját. A vezetője Móricz Péter, 2 munkatársa van. A művelődési házban 12-en dolgoznak, mindhárom intézményegységben folyamatos a közfoglalkoztatás, utóbbi években pedig megjelent a kulturális közfoglalkoztatás is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!