Kosárlabda

2009.06.30. 08:45

A vasi fürdővárosban edzőtáborozik a magyar férfi kosárlabda-válogatott

Bük - A magyar férfi kosárlabda-válogatott hétfőn a vasi fürdővárosban elkezdte a felkészülést az augusztus végén játszandó pótselejtező mérkőzésekre.

Vastag Nándor

A válogatott tavaly nyáron Európa-bajnoki selejtezőt vívott, s mivel csoportjában utolsó helyen végzett, így idén pótselejtezőt kell játszania az A-divízióban, azaz a legjobbak között maradásért. A mieinknek nem lesz könynyű dolga, az osztályozón a csehekkel, az észtekkel és az ukránokkal vívnak körmérkőzést, melynek végén az első és a második bentmarad, míg a harmadik és a negyedik kiesik a B-divízióba.

A nemzeti csapat Mészáros Lajos szakmai igazgató irányításával hétfőn Bükön kezdte el a felkészülést a fontos mérkőzésekre. Az elkövetkező három hétben a vasi fürdővárosban edz - majd később többször is oda tér vissza - a 16 fős keret, mely az elmúlt évhez képest alaposan megváltozott, több újonc is helyet kapott benne. Ráadásul Sabáli Balázs és Dzunics Braniszlav személyében két új segítője van a kapitánynak. 

Az összetartásról hiányzott Kiss Zsolt, akinek szerdán sérvműtéte lesz, s várhatóan két hét múlva csatlakozhat társaihoz. Németh István ott volt Bükön, de hátkezelései miatt egy hetet még kihagy. Báder Márton rosszabb helyzetben van, derékbántalmak miatt hosszabb ideig kezelésekre kell majd járnia.



- A válogatottnak két feltételt kell teljesítenie - tudtuk meg Mészáros Lajostól. - Az egyik az eredményesség: bent kell maradni az A-divízióban akár az első, akár a második hely megszerzésével. Ha kiesünk, nehéz lesz visszajutni, a B-divízióban sok erős csapat van. 

A másik feltétel a fiatalítás, melynek során új válogatottat kell építeni. Ennek során a tapasztalt kosarasok mellé olyan ifjú játékosok kerülnek, akik a bajnokságban és korábban az utánpótlás-válogatottakban is jó teljesítmény nyújtottak. 

Úgy érzem, a jelenlegi keret minden tagjának rangot jelent a válogatottság; a játékosok motiváltak, és mindent meg fognak tenni a jó szereplésért. Mivel Horváth Imre Szolnokon komolyabb feladatot kapott, Monok Tibor pedig a Kaposvár ügyvezetője lett, így két fiatal, de remek szakember segíti majd a munkámat - folytatta a szakmai igazga- tó. - Sabáli Balázzsal és Dzunics Branisz-lavval is most kezdjük a közös munkát, amiben mindenkinek megvan a maga szerepe.

A férfiválogatott bő kerete: Báder Márton (Hemofarm Vrsac), Bódi Ferenc (Albacomp), Farkas Attila (Albacomp), Fodor Márton (Szolnok), Hanga Ádám (Albacomp), Horváth Ákos (Atomerőmű), Horváth Zoltán (Falco-Szova KC Szombathely), Kámán Tamás (ZTE), Kiss Kornél (Kaposvár), Kiss Zsolt (Atomerőmű), Körtélyesi Gergely (Atomerőmű), Lóránt Péter (Ford Burgos), Németh István (klub nélküli), Tóth Norbert (Kecskemét), Trepák Zoltán (ZTE), Vojvoda Dávid (Kaposvár).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!