Kosárlabda

2011.02.12. 09:02

Beszélgetés a kosársport megújtásának tervezetéről

A magyar kosárlabdázás megújításának Új pályán elnevezésű stratégiai koncepcióját a szövetség képviseletében dr. Sterbenz Tamás főtitkár és helyettese, Bodnár Péter ismertette Szombathelyen.

Vastag Nándor

Az előadás helyszíne, az Arena Savaria VIP terme szinte teljesen megtelt a Vas, Zala és Győr-Moson-Sopron Megyei Kosárlabda Szövetség képviselőivel, a régió amatőr, utánpótlás, valamint NB I-es női és férfi csapatainak vezetőivel. Az ismertetést dr. Sterbenz Tamás azzal kezdte, hogy a jövő szombati küldöttgyűlés előtt ez az utolsó alkalom, hogy tanácsot kérnek a programhoz. A koncepció 8-10 évre szól, ennyi idő alatt kell a sportágat jóval magasabb szintre hozni. Ez két fő pont alapján érhető el, a nemzetközi versenyképesség javításával, valamint a kosárlabda legnépszerűbb terem-sporttá emelésével. Ezután Bodnár Péter vette át a szót, aki elmondta, nagyon kevés MKOSZ-tag van, ráadásul a megyei szövetségek nem is működnek egységesen. Átmeneti megoldásként a szövetség nevezi ki az elnökséget, míg az irányító testületet felkéri. Nagyon fontos feladat, hogy a tagok számát növelni kell.


A program második fele véleménycseréről szólt. A csapatok kérdezték, nem lehet-e a költségeket csökkenteni. A főtitkár leszögezte, nem akarják, hogy az együttesek terhei nőjenek. Ha lehetőség lesz rá, akkor a médiából származó és szponzori bevételeket visszaforgatják, de cél lehet az is, hogy a játékvezetői költségeket központilag fizessék. Teljes egyetértés mutatkozott abban, hogy az utánpótlásba kell és érdemes befektetni, valamint a fejlődéshez kiemelt bajnokság létrehozása szükséges.

A tanácskozáson jelen volt dr. Lazáry Viktor sportért felelős alpolgármester, aki arra a kérdésre válaszolt, meddig tartható fent, hogy a csapatok zömét az önkormányzatok tartják el. A vezető szerint az önkormányzatok a teljesítőképeség határán vannak, az adófizetők pénzéből nehéz a profi sportot működtetni. Vállalkozók kellenek, akik ebben üzletet látnak. Dr. Sterbenz Tamás hozzátette, piac nemzetközi szerepléssel szerezhető, míg a válogatottak jó teljesítménye plusz állami forrást jelenthet. Probléma, hogy a tévés közvetítésből névleges összeg folyik be. A főtitkár szerint úgy lehetne több pénzt szerezni, ha egy csomagban értékesítenék a bajnokikat, válogatott mérkőzéseket, kupameccseket és az All Star-gálát. Végezetül kiderült, a programra még nincs pénz. De nem is a csapatoktól elvont összegből lesz, hanem az a cél, hogy a tervek finanszírozásához forrásokat találjanak.


A rendezvény elején jó hírt kaptak a résztvevők. A Vas Megyei Kosárlabda Szövetség elnöke, Wagner József elmondta, a „Horváth Zoltán Kosárlabda Utánpótlás Alapítványt” bejegyezte a bíróság, és megkezdheti a működését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!